Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Londýně začala stávka pracovníků metra. Ochromí celou podzemku

Autor: ČTK, tmp - 
8. ledna 2017
19:42

Část zaměstnanců londýnského města v neděli večer vstoupila do 24hodinové stávky, která ochromí prakticky celou síť podzemní dráhy. Dopravní podnik Transport for London (TfL), který metro provozuje, posílil autobusové spoje a do ulic vyslal dopravní koordinátory, i tak ale cestující musí počítat s komplikacemi. Stávku svolaly dva odborové svazy poté, co selhala jednání o počtech pracovníků ve stanicích kvůli plánům na uzavírku některých staničních přepážek s prodejem lístků.

Začátek protestu byl stanoven na 18:00 místního času (19:00 SEČ), některé stanice podle BBC ukončily provoz i dříve. TfL očekává plné obnovení provozu do úterního rána.

TfL podle agentury Reuters uvedla, že bude schopna zajistit jen velmi omezené služby. Žádné vlaky například nebudou k dispozici na klíčových stanicích Victoria, King's Cross, Waterloo, Paddington, Euston, Bank a London Bridge.

Londýnský starosta Sadiq Khan označil stávku za zbytečnou a i přes neúspěšné poslední kolo jednání, které mělo protest odvrátit, nařídil pokračovat v rozhovorech. Poslední nabídku TfL, která by podle Khana zaručila na stanicích bezpečnost i potřebný počet pracovníků, odbory odmítly. Odboráři tvrdí, že záměr podniku uzavřít některé prodejny lístků představuje bezpečnostní riziko pro cestující.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi