Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vitamin D na předpis zřejmě zabil ve Francii novorozence. Lék musí pryč

Ve Francii byl po úmrtí kojence zakázán prodej léku s vitaminem D.
Ve Francii byl po úmrtí kojence zakázán prodej léku s vitaminem D.  (Autor: Shutterstock)
Autor: uni, ČTK - 
4. ledna 2017
17:35

Francouzské úřady zahájily kroky vedoucí k preventivnímu zákazu prodeje léku Uvestérol D obsahujícímu vitamin D, který lékaři předepisují kojencům. Stalo se tak poté, co v prosinci zemřelo patrně po podání tohoto léku desetidenní dítě. Případ vzbudil v zemi velkou pozornost, neboť jde o často předepisovaný medikament. V Česku ale registrován není, opatření se proto podle mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Lucie Přinesdomové českého trhu nedotkne.

Podle francouzské státní agentury pro bezpečnost léčiv ANSM vyšetřování ukázalo, že mezi úmrtím a požitím léku pravděpodobně existovala souvislost. Definitivně to ale prokázáno nebylo a jasno by mělo být až v příštích dnech. Firma Crinex, která lék vyrábí, se k chystanému zákazu zatím nevyjádřila.

Francouzská ministryně zdravotnictví Marisol Touraineová dnes zdůraznila, že opatření má pouze preventivní charakter a týká se jen Uvestérolu D, nikoli jiných preparátů se stejným účinkem. Riziko Uvestérolu D podle ní spočívá ve specifickém způsobu podávání pomocí pipety, nikoli v samotném vitaminu D.

Rodiče si mají nechat pro děti předepsat jiný lék

Ministryně vyzvala rodiče, aby tento lék svým dětem přestali podávat a aby si nechali od pediatra předepsat jiný.

List Le Monde napsal, že francouzské farmaceutické dozorčí orgány v posledních deseti letech pravidelně požadovaly zákaz Uvestérolu D kvůli nežádoucím účinkům.

londynskypes ( 4. ledna 2017 17:57 )

boze proc to cpete detem .....a to predepisi zase jiny svinstvo

Zobrazit celou diskusi