Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sýr nad zlato. Zloději parmezánu si v Itálii rychle přijdou k milionům

Autor: Alexandr Božilov - 
2. ledna 2017
16:00

Na neobvyklý cíl se zaměřili zloději v Itálii. V posledních letech totiž výrazně stoupl počet krádeží parmezánu. Díky jeho vysoké ceně si tak rychle mohou přijít na několik desítek tisíc dolarů, v přepočtu až na miliony korun.

Osm policistů ve třech policejních autech dohlíží každou noc na sklady parmezánu. V italské provincii Reggio Emilia – domově světoznámého sýru – naprosto běžná záležitost. „Bylo tu zaznamenáno mnoho krádeží. Sýr je tu něco jako zlato, má vysokou hodnotu,“ říká pro americkou stanici CBS News zkušený policista Alessandro Vaccari. Ví, o čem hovoří.

Jedno kolo parmezánu má hodnotu přes 500 dolarů (téměř 13 tisíc korun). Aby sýr získal prestižní certifikát Parmiggiano Reggiano, musí mít stáří minimálně jeden rok. To znamená, že tisíce kol parmezánu ukládají výrobci do skladů na nezabezpečených farmách ve vesnicích. A to je pro organizované gangy zlodějů velice jednoduchý a lákavý cíl.

Cena jednoho kola parmazánu se pohybuje okolo 500 dolarů. Cena jednoho kola parmazánu se pohybuje okolo 500 dolarů. | Profimedia

Například jeden z výrobců parmezánu Lorenzo Pinetti se s reportérem CBS podělil o zkušenost, jak si z jeho skladu zloději odvezli během několika minut parmezán v hodnotě 100 tisíc dolarů (přes 2,5 milionu korun). Italské Parmezánové konsorcium pak uvádí, že jen za poslední dva roky ukradli zloději parmezán v hodnotě okolo 7 milionů dolarů (téměř 180 milionů korun).

Sýr i jako zástava půjčky v bance

Parmezán přitom nemusí nutně skončit coby základní přísada do špaget. Banky totiž cenný sýr akceptují také jako zástavu pro půjčku. Zloději si tak na nedostatek odbytu kradeného zboží rozhodně nemohou stěžovat.

Výroba parmazánu Výroba parmazánu | Profimedia

Hlídkující patroly policistů a nové zabezpečovací systémy ale přeci jen krádeže parmezánů snížily. Zločinci jsou však vynalézaví. „Určitě to není naposled, co nás zloději navštívili,“ dodává Pinetti.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi