Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Tohle je údajný řezník z tureckého klubu. Masakr prý spáchal jménem ISIS

Autor: všm - 
1. ledna 2017
20:06

Turecká policie zveřejnila první snímky pravděpodobného pachatele sobotního masakru. Při něm zemřelo v istanbulském klubu Reina 39 lidí, 70 je zraněno, někteří vážně. Muž je s největší pravděpodobností příslušník Islámského státu.

Nejmenovaný muž, který vystřílel istanbulský klub o silvestrovské noci, pochází údajně z východního Turkestánu, Afghanistánu či Čečenska. Patří prý také k oblastní větvi ISIS. Při masakru měl volat „Alláhu akbar“.

K masakru se zatím nicméně nikdo oficiálně nepřihlásil a útočník je stále na útěku. Turecké úřady na atentát uvalily informační embargo a povolily domácím médiím zveřejňovat jen oficiální vyjádření vládních představitelů. Podle těch se zatím podařilo určit totožnost 21 obětí, z nichž většina byli cizinci. Ministryně pro záležitosti rodiny oznámila, že oběti jsou ze Saúdské Arábie, Libanonu, Maroka a Libye, po jednom mrtvém hlásí i Belgie a Izrael. České ministerstvo zahraničí nemá informace, že mezi oběťmi jsou Češi.

Útočník vchází do klubu:

Dva, či jeden útočník?

Guvernér istanbulské provincie Vasip Şahin hovořil o jediném střelci, který automatickou útočnou puškou nejprve zastřelil policistu a dalšího člověka před vchodem do velkého klubového areálu a poté náhodně pálil po lidech uvnitř. „Divoce a nemilosrdně střílel na nevinné, kteří prostě přišli slavit Nový rok a pobavit se,“ řekl novinářům guvernér, podle kterého šlo o „teroristický útok“. Některá turecká média ale s odvoláním na očité svědky tvrdila, že stříleli dva muži mluvící údajně arabsky.

Klub Reina patří k luxusním podnikům, leží v evropské části města a chodí do něj bohatí místní i cizinci. Střelba začala kolem 01:30 místního času (asi půlhodinu před středoevropskou půlnocí). V okamžiku masakru bylo uvnitř na 700 lidí a někteří se snažili zachránit skokem do chladných vod Bosporu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan útok označil za pokus vyvolat v zemi chaos a vyzval Turky k jednotě.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

henes ( 2. ledna 2017 08:51 )

Doufám,že zjistí,co jsi za z.mrda...

bren.1 ( 1. ledna 2017 23:16 )

Kec, najdou oběť. Nevěřím na pochytané teroristy.

avast ( 1. ledna 2017 22:37 )

No právě , tím naštve ty co nepochytá a má o atentáty vystaráno.

dietr ( 1. ledna 2017 21:52 )

Turek Erdogan tohle neřeší, jeho prioritou je pozavírat vlastní odpůrce.

majordomus ( 1. ledna 2017 21:43 )

uprdlíky nebrat. ještě že máme rozumného prezidenta.

Zobrazit celou diskusi