Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Stovky pilotů trpí klinickou depresí, varuje studie. Hrozí cestujícím nebezpečí?

Autor: Mii - 
15. prosince 2016
16:30

Velké množství pilotů, kteří momentálně létají s komerčními letadly, trpí klinickou depresí. Vyplývá to z nové studie, kterou ve středu zveřejnil odborný tisk Environmental Health. Většina z těchto pilotů navíc nevyhledá pomoc, protože se bojí, že by to negativně ovlivnilo jejich kariéru.

Studie proběhla mezi dubnem a prosincem 2015 pod vedením Josepha Allena, profesora Harvardské školy veřejného zdraví. Účastnilo se jí téměř 1850 pilotů, kteří odpovídali v anonymním dotazníku.

Allen a jeho kolegové studii postavili tak, aby v ní respondenti odpovídali na mix nejrůznějších otázek, ne jen na ty o mentálním zdraví. Cílem tohoto přístupu bylo, aby piloti odpovídali co nejupřímněji a neměli k výzkumu předsudky. Bylo zde nicméně přiloženo několik standardizovaných otázek, které slouží k diagnostikování deprese.

Původně chtěli autoři znát jména respondentů, ale nakonec usoudili, že vše provedou anonymně. „Anonymní dotazníky jsou lepší. Lidé pak mají stoprocentní jistotu, že můžou odpovědět upřímně a nikdo to pak nebude řešit,“ řekl Alexander Wu, spoluautor studie, pro CNN.

Celkem ze studie vyplývá, že 12,6 % pilotů trpí depresí. Pro představu, je to téměř dvojnásobné množství, než jaký je výskyt deprese v běžné populaci. Z těchto 12,6 % pak 4,1 % mělo v posledním týdnu sebevražedné myšlenky.

Bezpečnost letecké dopravy

„Je třeba si uvědomit, že letecká doprava je nejbezpečnější formou dopravy na světě,“ vysvětluje americká asociace pilotů. Piloti po celém světě zvládají denně absolvovat tisíce letů v nejrůznějších podmínkách. Studie měla jen udělat lepší představu o mentálním zdraví tohoto povolání, ne lidi odradit od létání.

Všichni piloti jsou po dobu svého profesního života podrobováni testům fyzické a psychické zdatnosti. Málokterá profese je na světě tolik analyzována. „Posádka se navíc denně monitoruje a navzájem hodnotí. Pokud by viděli něco podezřelého, okamžitě se to hlásí,“ dodala asociace.

Autoři studie ale namítají, že piloti dělají všechno proto, aby o jejich problému nikdo nevěděl. Veřejné stigma deprese je stále velké.

K haváriím již došlo

Studie přichází rok poté, co pilot aerolinky Germanwings dobrovolně havaroval s celým svým letadlem a zavraždil tak 150 lidí. Ačkoli přesný důvod incidentu pravděpodobně nikdy nebude známý, zjistilo se, že pilot trpěl v minulosti depresemi.

Podobnými problémy trpěl podle nedávné studie americké národní medicínské knihovny pilot, který v roce 1999 havaroval s Boeingem 767 aerolinky EgyptAir a zavraždil 217 lidí, nebo pilot, jenž v roce 1997 havaroval s letem Silk Air Flight 185 a zavraždil 104 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi