Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Wall Street chce obchodovat podle Trumpových tweetů. Chystá svůj algoritmus

Autor: Mii - 
14. prosince 2016
15:16

Vyjádření nového amerického prezidenta Donalda Trumpa mají sílu hýbat s trhem. Nejvíce se to ukázalo v pondělí, kdy Trumpův kritický tweet o letecké společnosti Lockheed Martin způsobil, že hodnota společnosti náhle klesla o 4 miliardy dolarů. Ačkoli je to pro Lockheed Martin špatná zpráva, řada obchodníků z Wall Street v tom vidí příležitost a začala vymýšlet způsoby, jak na Trumpových vyjádřeních „vydělat“.

Jak informuje server Politico, někteří obchodníci a majitelé hedge fundů došli k názoru, že jen bedlivě sledovat Twitter účet Donalda Trumpa nestačí, a tak pracují na algoritmu, který by s prezidentovými tweety pracoval sám a byl napojený na jejich tradiční obchodní systémy.

„Existují lidé, kteří nepřetržitě pracují na algoritmech pro Trumpovy tweety,“ sdělil Zachary David, analytik společnosti KOR Group pro Politico. „Pokud bude psát na Twitter dál, za chvíli budeme mít tolik dat, že určitá míra automatizace je nevyhnutelná.“

Interpretace přirozeného jazyka ale není pro počítačové algoritmy nic jednoduchého. Trump navíc často používá ironii a sarkasmus, což situaci ještě ztěžuje. Špatně vyhodnocený tweet by mohl způsobit katastrofální následky.

Na druhou stranu – trh má tendence sám se opravovat, což bylo zřetelné například ve chvíli, kdy po Trumpově tweetu o vysokých provozních nákladech Air Force One rapidně klesly akcie Boeingu, ale zanedlouho vzrostly na dlouhodobou výši. Pokud se takový vzorec udrží, je to příležitost pro obchodníky nakoupit akcie poškozené Trumpovými vyjádřeními a vydělat na jejich opravě.

„Je to neposkvrněné teritorium, to je jisté,“ říká Stephen Massocca z analytické společnosti Wedbush. „Musíte se podívat na každý tweet a zanalyzovat ho. S Trumpem je to složité. Ale Boeing dosáhl nové výše a myslím si, že to samé se stane Lockheedu. Chytrý obchodník toho prostě využije.“

Historické prvenství

Trumpův sklon kritizovat jednotlivé společnosti je v americké historii nevídaný. Jiní prezidenti sice diskutovali o určitých průmyslech – například Barack Obama se několikrát obul do Wall Street, ale nikdo nedokázal s trhem hýbat tolik jako Trump.

„Prezidenti se ke společnostem vyjadřovali jen minimálně. Například J. F. Kennedy se snažil zvrátit růst cen ocelářských firem,“ vysvětluje prezidentský historik Michael Beschloss. „Ale nic z toho se zdaleka nepodobalo chování Trumpa a jeho neustálému vyjadřování se k věcem.“

Objevují se také obavy, že lidé z Trumpova úzkého kruhu by mohli z jeho tweetů benefitovat více než ostatní. Nicméně tuto chvíli není znám žádný případ, že by k nějakému obchodování s akciemi firem, o kterých Trump psal, v jeho týmu došlo. Podobnou aktivitu zakazuje zákon o tzv. insider trading, tedy o obchodování akcií či jiných cenných papírů korporace někým, kdo má o této korporaci neveřejné informace.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi