Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Záhada z Dachau: Krádež brány asi neobjasní, selhaly i forenzní týmy

Autor: jer, ČTK - 
3. prosince 2016
18:17

Vyšetřování případu krádeže nechvalně proslulého nápisu Arbeit macht frei (Práce osvobozuje), který zmizel v roce 2014 z brány bývalého německého koncentračního tábora Dachau a byl objeven na konci listopadu v západním Norsku, bude nejspíš komplikované. Zatím nebyly objeveny „žádné použitelné důkazy“, uvedla agentura AP s odvoláním na norskou policii.

Policejní mluvčí Kari Bjørkhaugová Tronesová uvedla, že nápis byl nalezen 28. listopadu přikrytý plachtou na parkovišti v Ytre Arna severně od druhého největšího norského města Bergenu. „Byl nejspíš již nějakou dobu pod plachtou spolu s nějakým haraburdím. Naše forenzní týmy tam neobjevily žádný použitelný důkaz, jako například DNA,“ dodala. Nápis má nyní u sebe policie, zatím nezadržela žádné podezřelé.

Neznámí zloději asi metr široké a dva metry vysoké mřížové dveře, které byly součástí vstupní brány, ukradli v noci na 2. listopad 2014. Po několika měsících místo nich úřady nainstalovaly repliku.

Dachau byl prvním velkým trvalým koncentračním táborem nacistů a stal se modelem pro pozdější tábory. Podle dostupných údajů táborem prošlo více než 200 000 lidí, z nichž přes 40 000 věznění nepřežilo.

Pokusy o krádeže předmětů nejsou v někdejších koncentračních táborech výjimečné. Týká se to i areálu někdejšího vyhlazovacího tábora v Osvětimi, kde velké pozdvižení v roce 2009 vyvolala krádež kovového nápisu Arbeit macht frei z brány tábora. Za zorganizování krádeže odsoudil polský soud někdejšího vůdce švédských neonacistů Anderse Högströma k více než dvěma a půl roku vězení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi