Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kiks i drahá rarita. Renomovaný časopis udělal z Clintonové prezidentku

Autor: bud - 
14. listopadu 2016
14:55

Dvě různé obálky speciálního vydání časopisu Newsweek se objevily na pultech amerických obchodů – na jedné Donald Trump jako vítěz voleb, na druhé Hillary Clintonová. Podobně jako v případě předvolebních průzkumů i vydavatel předpokládal vítězství Clintonové, takže do distribuce poslal číslo právě s ní. Prodat se jich stihlo jen pár a nyní se za velké peníze prodávají v internetových aukcích.

„Jako všichni jsme se zmýlili,“ prohlásil Tony Romando, ředitel společnosti Topix Media, která v USA vydává časopis Newsweek. Přestože měla k letošní prezidentské volbě připravena dvě různá památeční vydání, tedy s Trumpem i Clintonovou, do prodejní distribuce nakonec poslala právě to s neúspěšnou kandidátkou.

V této souvislosti se objevily i spekulace, že jsou volby zmanipulované.

14 tisíc za vydání

Přestože vydavatel chybu rychle napravil a špatná vydání s titulkem „Cesta Hillary Clintonové do Bílého domu“ stáhl, stihlo se prodat několik málo kusů. A právě tyto výtisky se teď staly cennou raritou. Na akčním serveru eBay se momentálně tyto již nedostupné výtisky prodávají v přepočtu až za 14 tisíc korun. Jedno z vydání údajně měla podepsat sama Clintonová.

Obálka s Hillary se prodává za tisíce korun. Obálka s Hillary se prodává za tisíce korun. | Archiv CNC: repro Ebay

Jak je to možné? Někteří prodejci v New Yorku nabídli číslo k prodeji dříve, než bylo oficiálně povoleno. Měli ho totiž předem naskladněné v celkovém počtu 125 tisíc. Podle údajů vydavatele se nakonec mělo prodat pouhých 17 výtisků.

Vše o volbách v USA najdete ZDE

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi