Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Skandál německé televize. Zahalená muslimka v show podporovala džihádisty

Autor: Alexandr Božilov - 
8. listopadu 2016
13:55

Německá veřejnost je pobouřena posledním dílem populární talk show Anne Willové. Do diskuze ohledně problému stále větší radikalizace mladých lidí ostře zasáhl jeden z hostů. Nikábem zahalená muslimská žena ospravedlňovala mladé muslimy, kteří v Sýrii rozšiřují řady džihádistů.

Pořad, který německá televize ARD dávala v hlavním vysílacím čase, navštívila řada zajímavých hostů. Kromě expertů na islám, berlínského imáma či politiků z CDU prosazujících zákaz zahalování obličeje se diskuze zúčastnila také nikábem zahalená Nora Illi. Dnes 32letá žena zastupující neoficiální organizaci Islámská centrální rada Švýcarska v 18 letech konvertovala k islámu, v němž podle svých slov nalezla „různorodost a respekt“, následně všechny přítomné šokovala svými postoji.

Nejdříve prohlásila, že pro mladé ženy „které se cítí vyloučené ze společnosti a chtějí tomuto pocitu uniknout, je Sýrie zemí zaslíbenou a zároveň jediným možným východiskem“.

Teroristická propaganda v přímém přenosu

Bouři nevole pak naplno vzbudil facebookový status švýcarské muslimky, který hosté ve studiu měli možnost zahlédnout prostřednictvím obrazovky. V něm Illi tvrdila, že mladí muslimové, kteří jsou diskriminováni a míří do Sýrie, aby po boku džihádistů bojovali proti tamnímu vládnímu režimu, by měli být oslavováni, protože tím prokazují svoji odvahu.

Reprezentant strany CDU Wolfgang Bosbach a expert na islám Ahmad Mansour to označili za „teoristickou propagandu v přímém přenosu“, kterou budou mít možnost vidět miliony Němců. Kritice pak neušla ani samotná televize, které část německé veřejnosti na sociálních sítích vytýkala, že funguje jako platforma pro islamistickou propagandu.

Muslimka v nikábu pobouřila svými výroky německou veřejnost. Muslimka v nikábu pobouřila svými výroky německou veřejnost. | EPA

V návaznosti na diskuzi, která se po odvysílání talk show objevila na sociálních sítích, vydala Nora Illi na Facebooku prohlášení, že její kontroverzní facebookový příspěvek nebyl reklamou na džihád a měl jen vysvětlit, proč tolik mladých lidí odchází bojovat do Sýrie. Není to přitom poprvé, co se švýcarská muslimka dostala do středu pozornosti. Je totiž také první ženou, která dostala pokutu za nošení burky poté, co to bylo ve švýcarském kantonu Ticino na základě všeobecného referenda zakázáno.