Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Blesk byl u poslední „bitvy“ Clintonové a Trumpa: Lidi víc táhli Rolling Stones

Autor: Luboš Procházka - 
20. října 2016
18:52

Dvě stovky fanoušků, zato minimálně trojnásobek policistů a vojáků s těžkými zbraněmi. Tak to vypadalo na Univerzitě Las Vegas v Nevadě, kde se v noci na čtvrtek odehrála poslední debata kandidátů na amerického prezidenta Donalda Trumpa (70) a Hillary Clintonové (68). A Blesk byl přímo u toho.

Debatou sice žily celé Spojené státy, které už 8. listopadu zvolí nejmocnějšího muže (či ženu) světa, samotné Las Vegas ale spíše v ten den prožívalo dlouho vyprodaný koncert legendárních Rolling Stones v místní T-Mobile aréně (vzdálené 15 minut autem a hodinu chůze), na který přišlo v době konání debaty (3:00 SELČ) 20 tisíc lidí.

Zatímco další hádky ClintonovéTrumpem vyhledalo v zahradách univerzity – za kterou každou minutu startují letadla – jen okolo dvou set jejich podporovatelů. Na ty dohlížely stovky policistů, vojáků a dalších tajných agentů. Bezpečnostní opatření byla pro ty, co jsou v zahradách, malá. Rámem projít nemuseli, nikdo je nesvlékal a neskenoval. Přísné oči „amíků“ s nabitými zbraněmi ale všechny hlídaly na každém kroku. I nás z Blesku.

Dovnitř? Ani náhodou

Přímo do sálu na univerzitě, kde se debata plná dalšího obviňování z obou táborů odehrávala, se obyčejní fanoušci nedostali (o tom, že kolem nich kandidáti neprošli a přijeli zadním, přísně střeženým vchodem, ani nemluvě). Tuhle možnost měli jen prominentní novináři, komentátoři a přátelé a kolegové adeptů na prezidenta USA. Upřímně řečeno: skoro všichni okukovali, jak se na večer vystylizovala Trumpova dcera Ivanka (34), které to velmi slušelo. A nutno uznat, že je čím dál podobnější své mamince Ivaně Zelníčkové-Trumpové (67).

Vy jste z Česka? Nemá tam Trump rodinu?“ ptala se Blesku Donaldova fanynka Caroline. „Ano, žije tam jeho bývalá tchyně a jeho děti mají českou maminku, tedy i Ivanka,“ odpověděli jsme jí. Caroline byla jednou z dvou stovek fanoušků, kteří debatu sledovali v zahradách kampusu. „Nevadí mi to, jsem jim nablízku, je to úžasné tady být,“ svěřila se.

Na Hillary se dá dívat

Nechci Trumpa za prezidenta, je to buran a nedá se na něj dívat. Hillary je dáma,“ řekl Blesku fanoušek Clintonové Michael. S příznivcem Trumpa vedle sebe se ale nijak nehádal. Každý si držel svůj transparent a občas křičeli jméno, které na něm bylo napsané. To se dělo před začátkem, v průběhu i po skončení debaty, kdy ze speciálních studií namířených do zahrad vysílaly prestižní americké televizní stanice CNN nebo MSNBC.

Trumpův hotel: Chtěli ho blokovat!

Před prezidentskou debatou i po ní pobýval Donald Trump ve svém místním hotelu Trump. „Kamioňáci, kteří ho nemusí, mu tam chtěli blokovat vjezd,“ řešilo se večer po debatě v jedné z hospod na vyhlášeném lasvegaském Stripu. „A on tam hlavně nemohl mít do teď kasino, úřady mu to nedovolily. Jestli vyhraje volby, tak to se to určitě změní,“ znělo hospodou.

ČTĚTE VŠE O VOLBÁCH V USA ZDE

Zobrazit celou diskusi