Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ruští pohraničníci zastřelili rybáře z KLDR, dalších osm zranili

Ilustrace
 (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
15. října 2016
20:52

Ruští pohraničníci zastřelili námořníka severokorejské rybářské lodi a osm dalších zranili při incidentu v ruských výsostných vodách v Japonském moři. Oznámila to dnes na svém webu ruská pohraniční stráž, která je součástí tajné služby FSB. Severokorejská posádka se prý pokoušela na ruské pohraničníky zaútočit a ohrožovala je na životě.

Na palubě severokorejské lodi Te Jong 10, která údajně pronikla do ruské námořní zóny, bylo 48 občanů KLDR, uvedli ruští pohraničníci. Rusové loď zadrželi a několik jich vstoupilo na její palubu, ale posádka se chovala agresivně a chtěla se zmocnit ruských zbraní. Jeden ruský pohraničník byl zraněn.

"Aby zastavili pokus násilné krádeže zbraní a aby předešli život ohrožujícímu útoku Severokorejců, zahájili pracovníci FSB nejprve varovnou a později i cílenou střelbu. Zraněno bylo devět členů posádky narušitele, z nichž jeden později zemřel," uvádí se na webu. Podle agentury TASS použili pohraničníci velkorážný kulomet.

Incident, k němuž došlo dnes ráno po páté hodině místního času (v pátek po 21:00 SELČ), je překvapivý, protože Moskva se s Pchjonjangem snaží udržovat přátelské styky. Zásahy ruských pohraničníků proti údajným narušitelům, většinou nenásilné, nejsou na Dálném východě ojedinělé. Konflikt s plavidlem KLDR se střelbou a obětí na životě je ale krajně neobvyklý.

tgbg ( 16. října 2016 16:51 )

Hladoví rusáci pozabíjeli hladové severokorejce.

hofihofi ( 15. října 2016 21:26 )

Ti korejci jsou idioti, naserou si spojence.

Zobrazit celou diskusi