Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Kyjevě zemřel astronom Čurjumov, objevitel známé komety

Autor: ČTK - 
15. října 2016
16:58

V Kyjevě v sobotu ve věku 80 let zemřel významný ukrajinský astronom Klym Čurjumov, člen kyjevské a newyorské akademie věd, který se proslavil objevem komety nesoucí jeho jméno. Kometa Čurjumov-Gerasimenko se dostala do povědomí veřejnosti díky evropské kosmické sondě Rosetta, která vesmírný objekt zkoumala.

Výzkum komety zahájil start Rosetty ze Země v březnu 2004. K cíli dorazila o deset let později po překonání vzdálenosti více než šest miliard kilometrů. Ještě téhož roku, v listopadu 2014, vypustila sonda robotický modul Philae, který měl provádět další výzkum přímo na povrchu komety.

Přestože modul nepřistál podle plánu, vyslal na Zemi užitečné údaje. Mise Rosetty skončila koncem letošního září. Hlavním cílem projektu bylo získat informace, jež by vědcům pomohly poodhalit tajemství vzniku sluneční soustavy před 4,6 miliardy let.

Čurjumov objevil kometu v roce 1969 spolu s kolegyní Svitlanou Herasymenkovou (v odborných kruzích přepisovanou Gerasimenko). Dnes jednasedmdesátiletá ukrajinská badatelka pokračuje ve studiu komet na vysokohorské observatoři v tádžickém Dušanbe.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi