Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trump kritizoval daně v USA. Miliardář ze systému přitom sám těží

Autor: ab - 
4. října 2016
17:35

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump kritizoval daňový systém v USA. Na mítinku v coloradském městě s příznačným názvem Loveland ho označil za „nespravedlivý“. Zároveň však připustil, že z něj těží.

„Daňový systém je neuvěřitelně nespravedlivý. Já o tom mluvím již dlouho. Slyšeli jste mě o tom mluvit, přestože z něj těžím, to musím připustit,“ řekl Trump před zaplněnou halou.

Svým podporovatelům si Trump také postěžoval na sdělovací prostředky. „Média jsou nyní posedlá údajnými dokumenty z 90. let – na konci jednoho z nejbrutálnějších ekonomických úpadků v naší historii. Podmínky týkající se nemovitostí na začátku 90. let byly skoro stejně špatné jako během velké hospodářské krize v roce 1929 a mnohem horší než během recese v roce 2008,“ uvedl.

Donald Trump Donald Trump | Reuters

Republikánský kandidát tak nejspíš reagoval na zájem médií o jeho daňová přiznání. Například deník New York Times přinesl před pár dny informace o tom, že Trump kvůli špatnému podnikání v roce 1995 vykázal ztrátu 916 milionů dolarů (22 miliard korun) a dalších 18 let údajně neplatil žádné daně z příjmů. Trump následně obvinil newyorský deník, že je spolu s dalšími médii prodlouženou rukou kampaně své soupeřky v boji o Bílý dům Hillary Clintonové.

„George Soros vykázal ztrátu 1,5 miliardy za 6 měsíců a v roce 2014 Warren Buffet přišel o 873 milionů dolarů a mě zajímá, jestli si to odečetli,“ ptal se Trump svých příznivců.

Donald Trump Donald Trump | Reuters

Právě daně dělají kontroverznímu miliardáři asi největší starosti. V USA čelí dlouhodobé kritice, protože nezveřejnil svá daňová přiznání za poslední roky. Nepsaná tradice kandidátů na prezidentský úřad přitom velí daňová přiznání zveřejnit.

nezadat1 ( 5. října 2016 11:39 )

No co,on je kapitalista,ale že ti naši parchanti v parlamentu na přič pol.stranami si odsouhlasili fotovoltaiku a holí nás nestydatě i z kůží to je podle nich v pořádku.Jenom mají plnou hubu o střetu zájmů Babiše který ovšem nemá ani jednu elektrárnu.Tomu se říká páni poslanci okrádání těch nejchudších ve státě.

Zobrazit celou diskusi