Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pravoslavná církev opět hřmí. Vadí jí řecké uvolnění výuky náboženství

Autor: ČTK - 
21. září 2016
06:39

Pravoslavná církev se zahájením nového školního roku ostře kritizovala změny ve vyučování náboženství na řeckých základních a středních školách. Děti se již neučí jen o této větvi křesťanství, které vyznává většina obyvatel země, ale i o ostatních náboženstvích, zejména židovském a islámském.

Aténský arcibiskup Hierónymos označil změny prosazené ministrem školství za levicovou formaci SYRIZA Nikosem Filisem za nepřijatelné a nebezpečné. Zároveň vyzval premiéra Alexise Tsiprase, aby s reformou skoncoval. Podle Hierónyma prochází výuka katechismu krizí a je zapotřebí ji učinit vůči žákům vstřícnější. Ne ale za cenu snižování významu pravoslavné církve.

Řecká vláda již dlouho avizovala podobné změny ve snaze omezit vliv církve na občanskou společnost. Levicově smýšlející ministři za formaci SYRIZA jsou v konfliktu s řeckými náboženskými představiteli i kvůli dalším podobným činnostem. Například jako první v dějinách země neskládali tradiční vládní přísahu v přítomnosti pravoslavného kněze, ale přímo do rukou prezidenta. V parlamentu také loni prosadili zavedení registrovaného partnerství pro homosexuály.

Církev je ovšem v Řecku v konfliktu i s velkou částí ostatní společnosti zejména kvůli své nepokryté podpoře neonacistů z hnutí Zlatý úsvit, které otevřeně útočí na různé menšiny a prakticky požaduje návrat ke starým pořádkům autoritářských období.

Pravoslavná církev odsoudila i schválení zákona o registrovaném partnerství:

marti33 ( 21. září 2016 11:50 )

Škoda že i my nemáme takovou církev. Ti naši panáčci co jen čekají kdy políbit Američanům roucho, dělají národu jen ostudu.

Zobrazit celou diskusi