Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Grexit znovu na obzoru? Řecko nedostane peníze od eurozóny

Autor: ČTK, mb - 
6. září 2016
10:51

Eurozóna na nadcházejícím zasedání ministrů financí v Bratislavě neuvolní Řecku další díl záchranného úvěru. Atény uskutečnily jen malou část z požadovaných reforem, jejichž realizace je podmínkou pro poskytnutí peněz. Napsala to internetová verze německého listu Handelsblatt s odvoláním na evropské diplomaty.

Řecká vláda prosadila zatím jen dva z 15 dohodnutých reformních kroků. Atény především zaostávají v privatizaci státního majetku, uvedly diplomatické zdroje.

Podle loňské letní dohody se zeměmi eurozóny, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) má Řecko do roku 2018 získat finanční pomoc až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč), pokud ovšem bude plnit dohodnuté reformy. Obě strany se později domluvily na postupných krocích ke zmírnění řecké dluhové zátěže.

Handelsblatt uvedl, že euroskupina, kterou tvoří ministři financí eurozóny, schválila v květnu uvolnění 10,3 miliardy eur. Z této částky už odešlo do Atén 7,5 miliardy eur, zbytek má být převeden na podzim.

Šéf evropského záchranného fondu ESM Klaus Regling v sobotu v řeckém tisku řekl, že Řecko by velmi brzy mohlo získat první část dohodnutých opatření ke zmírnění dluhu, pokud dokončí zbylé dohodnuté reformy. Regling rovněž řekl, že pokud se Řecko bude držet dohodnutých plánů, mohlo by se příští rok vrátit na dluhopisové trhy.

Evropští politici doufají, že se Řecko znovu nedostane do hrozivé situace z loňského léta, kdy vážně hrozilo, že země může kvůli svým ekonomickým problémům odejít z EU. Podobný scénář by nyní oslabil již tak otřesenou Evropskou unii, která se vzpamatovává z brexitu.

Zatímco by případný grexit byl vynucen hospodářskými problémy, v Británii šlo o politické rozhodnutí. Občané si v červnovém referendu odhlasovali odchod, před lidovým hlasováním kampani dominovalo téma imigrace z ostatních členských zemí EU do Spojeného království.

mikasindy ( 6. září 2016 13:22 )

Vy jste ale dva primitivní debilci

JETHRO ( 6. září 2016 12:10 )

Už je načase,aby ti líní Řekové z EU vypadli. Makat nebudeme,ale dluhy za nás plaťte. Ty miliardy,které do nich EU vrazila nejsou schopni vrátit.

Zobrazit celou diskusi