Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Drama na Slovensku: Dva české turisty napadl v Tatrách medvěd!

Autor: ČTK, lm - 
7. září 2016
14:25

Dva Čechy napadl v úterý večer v Západních Tatrách na Slovensku medvěd. Oběma turistům se podařilo před šelmou uprchnout, vážnější poranění neutrpěli. Informovala o tom slovenská Horská záchranná služba, kterou dnes ráno turisté požádali o pomoc.

Medvěd napadl turisty ve stanu, který si postavili u Bystrých ples. Před šelmou uprchli a ukryli se v kleči, kde přečkali noc.

Turisté podle horské služby vážnější poranění neutrpěli. Při útěku si způsobili odřeniny a škrábance, byli unavení a mírně podchlazení.

Na pomoc turistům vyrazilo pět záchranářů se služebním psem. Během jejich výjezdu turisté kontaktovali horskou službu s informací, že medvěd se na místo jejich táboření vrátil, později ale odešel. Záchranáři ještě dopoledne Čechy našli, na místě je ošetřili a sbalili jejich osobní věci, které šelma rozházela po okolí. Pak turisty doprovodili do údolí.

Stanování ve volné přírodě Tatranského národního parku není dovoleno. Podle horské služby zmiňovaní turisté patrně nouzově bivakovali, protože je zastihla tma.

Útoky medvědů na člověka nejsou na Slovensku zcela ojedinělé. Například město Vysoké Tatry v podhůří stejnojmenného nejvyššího pohoří země letos v dubnu vyhlásilo mimořádnou situaci kvůli zvýšenému výskytu těchto šelem v tamních osadách.

reknirmareno ( 7. září 2016 17:57 )

Chudacek medved, stal se snad jenom obeti propagandy,ze kazdy turista je terorista.

alumno ( 7. září 2016 17:45 )

Mě pobavilo, že pravděpodobně jen nouzově bivakovali, protože je zastihla tma, a přitom se v článku píše a i na fotkách je vidět, že s sebou měli stan, čili se stanováním naprosto jasně počítali

naidka ( 7. září 2016 15:40 )

Snad měli tůristi ve stanu dost velké zásoby, aby se méďa pořádně nabaštil.

lecram ( 7. září 2016 15:31 )

 Houby stanglu salamu, nechceli sa podelit z pastikou co mali v ruksaku na horsi casy...

sores ( 7. září 2016 15:04 )

 Měl je oba sežrat! Další debilové co se utábořili kde je to zakázáno!!! Takové nelituji kdyby zhebli, měl by být zákon kdo něco udělá přes zákaz v horách a jinde aby celou záchranou akci musel tvrdě zaplatit!!!! Ví dobře snad každý, žen v horách se o něco dříve stmívá tak se má podle toho každý zařídit a zabezpečit!! Škoda že je méďa nerozsápal!

Zobrazit celou diskusi