Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Američané vycvičili velitele ISIS. Teď za jeho hlavu nabízejí 73 milionů

Autor: mb - 
5. září 2016
18:50

Ve Spojených státech získal špičkový protiteroristický výcvik. Jenže pak Gulmurod Chalimov (41) z Tádžikistánu přešel k džihádistům a teď je z něj jeden z vrchních velitelů Islámského státu (ISIS) v Iráku. Muže teď USA považují za „hrozbu pro Spojené státy“ a na jeho hlavu vypsaly odměnu 3 miliony dolarů, tedy v přepočtu bezmála 73 milionů korun.

„Rok 2003, město Baton Rouge v Louisianě. Prošel jsem výcvikem se speciálními jednotkami USA. Rok 2008, další trénink se zvláštními jednotkami ve stejném městě. Od roku 2003 do roku 2008 jsem se pak účastnil speciálního výcviku na vojenské základně Blackwater,“ vypočítává na kameru Gulmurod Chalimov.

Blackwater je dřívější název soukromé bezpečnostní služby, jež byla později přejmenována na XE services a nyní nese název Academi. Služby „soukromé armády“ využívaly USA zejména ve válce v Iráku.

Gulmurod Chalimov byl vycvičen USA v boji proti terorismu, vyjednávacích metodách i způsobu velení zásahovým jednotkám. Kromě toho má však za sebou dlouhou kariéru tádžického příslušníka speciálních sil a vojenského snipera.

Spojené státy nebyly první zemí, kde se Chalimov účastnil protiteroristického cvičení. Ještě v roce 1997 se zúčastnil antiteroristického výcviku v Rusku.

Právě v USA ale dospěl k rozhodnutí přidat se k džihádistům z ISIS, protože politika Spojených států je podle něj „protimuslimská“. V propagandistickém videu pak slibuje „přinést džihád“ nejen do USA, ale i do Tádžikistánu a Ruska.

Že „přeběhlík“ je nebezpečný, dokládá i oznámení amerického ministerstva zahraničí, které nabízí za informaci vedoucí k dopadení teroristy solidní finanční odměnu. Americké ministerstvo zahraničí nabízí za informaci vedoucí k prozrazení místa pobytu, zatčení či usvědčení Gulmuroda Chalimova odměnu 3 miliony dolarů. Je to jeden z klíčových lídrů teroristické skupiny Islámský stát,“ stojí na oficiálních stránkách ministerstva.

Chalimov je nyní jedním z vrchních velitelů Islámského státu v Iráku, na starosti má bojové operace. Nahradil ve funkci teroristu Abu Omara al-Šisana známého pod přezdívkou „Čečenec“, kterého údajně zabil nálet amerických ozbrojených sil.

Incident s přeběhlíkem opět rozvířil debatu o způsobu, jakým USA vybírají své spojence. Není to totiž první případ, kdy se ze „spojence“ najednou stal nepřítel, který chce útočit na USA. Příkladem může být hnutí Tálibán, které USA podporovalo v době, kdy džihádisté válčili proti Sovětskému svazu. Po odchodu sovětských vojsk však byly USA označeny za „velkého Satana“ a teroristé napojení na al-Káidu a Tálibán pak provedli teroristické útoky z 11. září 2001.

Zobrazit celou diskusi