Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Proti Erdoganovi vyšlo do ulic 30 tisíc Kurdů. Šikovali se v Kolíně nad Rýnem

Autor: ČTK - 
3. září 2016
18:00

Přes 30 tisíc lidí se v sobotu sešlo na demonstraci v německém Kolíně nad Rýnem, kterou svolali Kurdové na protest proti politice tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Na plakátech a vlajkách v rukou účastníků se objevil portrét Abdullaha Öcalana, vězněného vůdce Strany kurdských pracujících (PKK), informovala agentura DPA.

Na akci v kolínské čtvrti Deutz na pravém břehu Rýna dohlíží kolem tisícovky policistů. Podle organizátorů je akce zaměřená hlavně proti „diktátorskému chování“ tureckého prezidenta po červencovém zmařeném pokusu o převrat. Odsoudit by měla také tureckou intervenci do severní Sýrie.

Kvůli odloženému batohu policie odpoledne nakrátko uzavřela most vedoucí z centra města na místo demonstrace. Přivolaní pyrotechnici v něm ale nic nebezpečného neobjevili a uzavírka se účastníků demonstrace nijak výrazně nedotkla.

Řada protestujících v rukou drží plakáty či vlajky s portrétem Abdullaha Öcalana, kterého Turecko vězní od roku 1999. Byl odsouzen za velezradu, vraždu a členství v teroristické organizaci. PKK považuje za teroristickou organizaci nejen Turecko, ale také USA či Evropská unie. V Německu je strana zakázaná od roku 1993.

Podle kolínského policejního prezidenta Jürgena Mathiese mohou lidé během demonstrace ukazovat Öcalanovy portréty, nikoli však symboly samotné PKK.

Před pěti týdny na stejném místě v Kolíně nad Rýnem demonstrovalo na podporu turecké hlavy státu po zmařeném pokusu o puč asi 40 tisíc lidí, převážně členů komunity německých Turků. Pobouření tehdy vyvolal zákaz německého ústavního soudu vysílat živě Erdoganovu zdravici účastníkům manifestace.

PKK vede ozbrojený boj za autonomní Kurdistán od roku 1984 a dosud si její střety s tureckými bezpečnostními složkami vyžádaly na 40 tisíc obětí. Po dvouletém příměří boje znovu propukly loni v létě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi