Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

V Iráku oběsili 36 džihádistů ISIS. Povraždili stovky vojáků

21. srpna 2016
12:21

Irák popravil 36 mužů odsouzených za to, že se jako bojovníci radikálního uskupení Islámský stát podíleli na masakrech stovek armádních rekrutů. Podle agentury AFP byli odsouzenci oběšeni.

Kauza je v Iráku známá jako případ Camp Speicher. Když bojovníci IS obsazovali Tikrít, snažili se vojáci z nedaleké vojenské základny Speicher uniknout. Lidé z IS a jejich spojenci ale na 1700 vojáků zajali a pak na videu zdokumentovali vraždy. Vojáci se museli položit do mělkých jam a byli zastřeleni.

Islámský stát v iráckém Tikrítu brutálně povraždil až 1700 neozbrojených šíitských vojenských kadetů. Islámský stát v iráckém Tikrítu brutálně povraždil až 1700 neozbrojených šíitských vojenských kadetů. | Reprofoto Youtube, Twitter, Facebook, archiv

Počátkem srpna vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn vyjádřil obavy, že snaha iráckých úřadů urychlit vykonávání trestů smrti vynesených soudy by mohla vyústit v širší bezpráví.

„Vzhledem ke slabým stránkám iráckého soudního systému mám vážné obavy, že by mohli být odsouzeni a popraveni nevinní lidé, což by představovalo nevratné justiční omyly,“ uvedl Husajn a připomněl vady irácké justice, včetně „spoléhání se na mučení s cílem získat doznání“.

„Popravy nejsou řešením, neřeší příčiny trestné činnosti,“ uvedla nedávno ve svém prohlášení organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Podle jejích údajů patří Irák mezi pět zemí s nejvyšším počtem poprav.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jiri.k ( 6. září 2016 11:39 )

Ať si mohamedán v teplém místečku v OSN nedělá starosti. Čím víc jich zabilou, tim líp. Jo a když je třeba vyříznout nádor, je lepší i s kusem zdravé tkáně, než by tam zůstala napadená tkáň. Takže za mě dobrý. Alláh alsghyra.

tgbg ( 22. srpna 2016 07:40 )

A KDO VYCVIČOVAL TUHLE ISLAMISTICKOU VERBEŽ A DODÁVALI ZBRANĚ ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????RUŠTÍ ZLOČINCI !!

rockyshowman ( 21. srpna 2016 13:06 )

Převýchova nepomůže, takové zrůdy je potřeba likvidovat celoplošně, bez soucitu, včetně jejich tzv. pomahačů. Mor je třeba vyhubit, a preventivně celoplošně šířit osvětu o jeho fatální škodlivosti.

cheguevara2 ( 21. srpna 2016 13:01 )

A co na to Landa? Pořád bojuje v Afgánistánu nebo šel pomoci také do Íráku?

Zobrazit celou diskusi