Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Slovenský penzion neubytoval Turky kvůli bezpečnosti. Rasismus, zlobí se

Hotel je kousek od bratislavského hradu.
Hotel je kousek od bratislavského hradu.  (Autor: Shutterstock)
Autor: bru/ČTK - 
4. srpna 2016
15:45

Kritiku tureckého velvyslanectví i slovenského ministerstva zahraničí si vysloužil bratislavský penzion, který před časem odmítl ubytovat studenty z Turecka. Jako důvod uvedl to, že z bezpečnostních důvodů nepřijímá „lidi z Turecka a arabských zemí“. Podle turecké ambasády jde o rasismus a porušování lidských práv, informovala slovenská média.

Penzion Apartments Stella nedaleko Bratislavského hradu odmítl ubytovat tři studenty z Turecka, kteří se na Slovensko chystali přijet v rámci výměnného programu Erasmus+. Na objednávku přes internet jim penzion lámanou angličtinou odpověděl, že z „bezpečnostních důvodů“ nepřijímá lidi z Turecka a arabských zemí.

Na námitku, že je jeho postup rasistický, penzion odpověděl: „Neposkytujeme ubytování nikomu ze zemí, v nichž probíhá ozbrojený konflikt (Kurdové), válka nebo vojenský puč. Ne, nejsme rasisti, jsme jen rozumně opatrní a myslíme na zájem našich dalších zákazníků.“

Komunikace mezi penzionem a tureckými studenty se odehrála již před nějakou dobou, na případ upozornil až tento týden na sociální síti jeden z jejich kamarádů. Následně se do věci vložilo i turecké velvyslanectví v Bratislavě, které sídlí jen o ulici dál než penzion. „Co nejdůrazněji odsuzujeme nepřijatelné, zpátečnické a rasistické stanovisko, které je zaměřené proti lidským právům a neslučitelné s lidskými hodnotami,“ uvedla ambasáda v prohlášení.

Slovenské ministerstvo zahraničí ke kauze uvedlo, že posuzovat lidi na základě jejich státní příslušnosti nebo národnosti je „diskriminační“. Internetový rezervační portál s penzionem přerušil spolupráci.

Turečtí studenti se nakonec podle slovenských médií v Bratislavě ubytovali bez problémů v jiném hotelu.

xxyy ( 4. srpna 2016 21:51 )

Si na hlavu? Tohle není problém nastolený devětaosmdesátým, tohle je problém nesamostatných debilních ovcí, co nedokážou žít bez chomoutu, takže když se po zaniknutí toho rudýho naskytla možnost vlézt do chomoutu EU, tak ani chvíli neváhali a v referendu si tohle otroctví odsouhlasili, bohužel nejen pro sebe, bohužel i pro ty co do žádného chomoutu nechtěli a už vůbec ne do EU.

pragmatik ( 4. srpna 2016 18:15 )

Udělali dobře. Nechápu Slováky i Čechy kteeří v této době do tureckých hotelů kvaltují.

xxyy ( 4. srpna 2016 17:49 )

Naprosto se ztotožňuji s odpovědí penzionu: „Neposkytujeme ubytování nikomu ze zemí, v nichž probíhá ozbrojený konflikt (Kurdové), válka nebo vojenský puč. Ne, nejsme rasisti, jsme jen rozumně opatrní a myslíme na zájem našich dalších zákazníků.“ Vedení penzionu jsou normální rozumní lidé. A ti debilové, ožralí módní nepřirozenou destruktivní politickou multikulti ať se nechají vycpat.

milofr ( 4. srpna 2016 16:54 )

 Koho si vezmu do chalupy je jen moje věc a žádnej ambasador nebo idiot z ministerstva mi do toho nemá co kecat.

zigzag ( 4. srpna 2016 16:26 )

Muj dum, muj hrad a rozhodnu si sam koho pustim pres prah...at jdou vsichni ti tluchubove do perdele S diskriminaci

Zobrazit celou diskusi