Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ozbrojenci obsadili policejní stanici v Jerevanu. Drží rukojmí, hrozí povstáním

Policejní stanice v Jerevanu je v obležení policistů.
Policejní stanice v Jerevanu je v obležení policistů.  (Autor: Twitter)
17. července 2016
12:04

Skupina ozbrojenců obsadila policejní stanici v arménské metropoli Jerevanu a drží neznámý počet rukojmích. Ozbrojenci požadují odstoupení prezidenta Serže Sargsjana a chtějí změnit situaci v zemi „cestou ozbrojeného povstání“, uvádí se v prohlášení opoziční skupiny, z něhož citovala agentura TASS.

Tisková služba arménské policie podle ní bez upřesnění uvedla, že se přepadení policejní stanice neobešlo bez zranění. O zraněných mezi policisty i útočníky informují i arménská média. Útočníci jsou podle tohoto zdroje z řad stoupenců opozičního vůdce a bývalého vojenského velitele Žirajra Sefiljana, zatčeného v červnu.

Sefiljan ostře kritizoval arménského prezidenta Serže Sargsjana a vyjadřoval nevoli nad tím, jak vláda postupuje v dlouholetém konfliktu v Náhorním Karabachu. Arménské bezpečnostní zdroje uvádějí, že s útočníky v obsazené policejní budově vyjednávají. Televize přinesla záběry z místa, na nichž je vidět velký počet policejních obrněných vozidel, která odřízla přístup k obsazené stanici.

Arménská bezpečnostní služba dementovala ve vydaném prohlášení zprávy o údajném povstání v Jerevanu. Obvinila také stoupence útočníků ze šíření „dezinformací“ na internetu, v nichž „lživě“ informují o „vypuknutí ozbrojeného povstání a obsazení různých budov ve městě“.

Opoziční hnutí Nová Arménie v čele se Sefiljanem loni na podzim ohlásilo, že počínaje 1. prosincem zahajuje „proces občanské neposlušnosti a výměny moci“ v republice.

„Dosáhnout toho prostřednictvím voleb je nemožné, možné je to jen povstáním lidu,“ prohlásil Sefiljan a ujistil, že jeho hnutí „neustoupí a pro dosažení svého cíle půjde až do konce“.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi