Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hackeři ukradli přes miliardu korun kyberměny, třetinu veškerých peněz

Autor: ČTK - 
18. června 2016
21:24

Počítačoví piráti ukradli z experimentálního investičního fondu v přepočtu více než 1,2 miliardy korun v kybernetické měně, která konkuruje známějšímu bitcoinu. Informoval o tom v sobotu americký deník The New York Times. Je to asi třetina veškerých peněz vložených do tohoto projektu, který se označoval za nejúspěšnější podnik v oblasti skupinového financování - crowdfunding.

Projekt s názvem Decentralized Autonomous Organization (DAO) shromáždil od tisíců investorů zhruba 160 milionů dolarů ve formě takzvaných etherů, což jsou kybernetické peníze konkurující bitcoinu.

Počítačoví experti teď hodlají upravit základní kód etheru tak, aby bylo možné prostředky dostat zpět. Hackerský útok ale zřejmě činnost projektu ukončí.

S technologií blockchain, o kterou se opírají některé typy digitálních měn, by mohly být spojeny výhody v podobě transparentnosti a bezpečnosti. Centrální banky i finanční společnosti v poslední době zkoumají, jak tuto technologii využít pro posílení vlastních bezpečnostních systémů. Například šéfka americké centrální banky Janet Yellenová minulý týden centrálním bankéřům řekla, že by v této oblasti měli zvýšit úsilí.

DAO založili investoři z celého světa používající ethery, které během posledního roku získaly na popularitě. Projekt DAO měl fungovat jako investiční fond, který by vkládal finanční prostředky do projektů, o kterých by hlasovali jeho přispěvatelé. Peníze od investorů přestal shromažďovat koncem května. Páteční útok se odehrál předtím, než DAO stihl nějaký projekt financovat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dylina ( 18. června 2016 22:41 )

Jen debil vložil do tohoto megapodfuku století vlastní prachy! Dobře vám tak,kreténi.

Zobrazit celou diskusi