Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tisíce lidí v ulicích, zavřená Eiffelovka, desítky zraněných: Francie se bouří

14. června 2016
17:28

Desetitisíce Francouzů vyrazily na protivládní demonstrace, které blokují centra desítek měst. Odboráři svolali protesty kvůli vládním změnám zákoníku práce, které projednávají senátoři. V Paříži se radikální demonstranti střetli s policií, která 52 lidí zadržela. Jeden z demonstrantů utrpěl podle médií vážná zranění.

Podle úřadů při srážkách utrpělo zranění 11 demonstrantů a 29 příslušníků bezpečnostních sil. Týdeník Le Nouvel Observateur dodává, že jeden ze zraněných demonstrantů je ve vážném stavu. Jedná se o asi čtyřicetiletého muže, kterého zasáhl do zad policejní granát se slzným plynem, řekl listu jeden z přítomných fotografů.

Kvůli souvisejícím stávkám je zavřena Eiffelova věž a stejně jako v minulých dnech nevyjely některé vlaky. Stále stávkuje i část pilotů společnosti Air France.

Odboráři chtěli až milion protestujících

Největší demonstrace svolaná odborovými svazy začala hodinu po poledni v Paříži, kam podle listu Le Parisien svezlo odboráře z okolí na 600 autobusů, a k protestu se v jeho začátku připojily desetitisíce lidí. Průvod vyrazil z jihovýchodní části Paříže na náměstí u Invalidovny v centru města. Stovky radikálních demonstrantů s kuklami na hlavách začaly podle úřadů rozbíjet výlohy a házet na policisty kameny, načež policie odpověděla slzným plynem.

Významné pařížské ulice zablokovali v rámci protestu taxikáři, což v kombinaci s demonstrací způsobilo značné dopravní problémy.

Tisíce lidí se sešly na demonstracích v další padesátce francouzských měst, například v Bordeaux, Avignonu, Toulonu. V Marseille v úterý navíc vstoupili podle tamních odborářů do stávky zaměstnanci přístavu.

Šéfové odborů si od úterních protestů slibují více než milionovou účast, s níž by chtěli překonat předchozí letošní demonstrace. Dosud největší účast byla 31. března, kdy podle policie demonstrovalo v zemi 390 tisíc lidí, podle odborů 1,2 milionu. Chtějí si vynutit zrušení změn zákoníku práce, které podle nich nepřijatelně zvýhodňují zaměstnavatele na úkor zaměstnanců a oslabují postavení pracujících.

„Zúčastnil jsem se od března všech demonstrací, protože chci žít důstojně a nejen přežívat. Chci úplné stažení reformy. Zastaví se to až poté, co se reforma odvolá,“ řekl AFP 26letý technik v energetice Aurélien Boukelmoune.

Stávky na železnici či v letecké dopravě jsou podobně jako v posledních dnech slabší než dříve, podle francouzské televize nevyjela přibližně desetina vlaků a stávkuje zhruba pětina pilotů. V době fotbalového mistrovství Evropy má na turisty velký dopad uzavření Eiffelovy věže, kterou podle statistik denně navštíví až 20 tisíc lidí.

maledivy2016 ( 15. června 2016 05:37 )

Na světě je tak 5% normálních lidi, ostatní je primitivní vych caná lůza vypocitavych zmetků bez svědomí.

frantaklika ( 14. června 2016 20:15 )

brzy ten zákoník práce nebudou potřebovat, budou se učit pouze korán

mirelay ( 14. června 2016 20:07 )

Taky tady chce žít spousta lidí důstojně a nejen přežívat. Mít za oddělanou práci patřičné ohodnocení a nedávat třičtvrtě platu za nájem, jak hovádko.

Zobrazit celou diskusi