Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Tvrdé protesty ochromily Francii: 24 zraněných policistů, 124 zatčených

Autor: ČTK, tmp - 
28. dubna 2016
20:50

Pneumatiky v plamenech, střety s policií, 124 zadržených občanů a 24 zraněných strážců zákona. Taková je bilance francouzských nepokojů, které už čtvrtý den sužují nejenom Paříž, ale i další velká francouzská města. Rozhněvané lidi přivedla do ulic nová reforma zákoníku práce, která podle odpůrců snižuje jistotu zaměstnání zejména pro mladé. Narušen byl i letecký provoz, včetně spojení s Prahou. 

Protestující pálili pneumatiky na silnicích, aby tak omezili dopravu. V několika městech, včetně metropole Paříže, se střetli s policií. Narušen byl i letecký provoz na obou mezinárodních letištích v Paříži. Na letišti Orly bylo kvůli částečné stávce leteckých dispečerů zrušeno 20 procent všech letů, včetně večerního spoje společnosti Transavia France do Prahy a zpět.

Některé lety na letišti Charlese de Gaulla nabraly zpoždění. Spojení tohoto letiště s Prahou je podle letového řádu bez problémů.

Desítky tisíc lidí vyrazily pod vedením odborových organizací na protestní pochody v desítkách francouzských měst s požadavkem vůči vládě, aby stáhla reformu z parlamentu, který ji má opět projednávat příští týden. Podle serveru deníku Le Monde tvořili jádro manifestací mladí a nezaměstnaní. Celkem podle serveru France24 bylo při střetech zraněno již 24 policistů, z toho 3 vážně. Celkem 124 lidí bylo v souvislosti s protesty zadrženo.

Protestuje se v několika městech

Nejvíce manifestujících bylo tradičně v Paříži, kde se odehrály i případy vandalství, při nichž někteří účastníci akce vytloukli výlohy obchodů nebo zapalovali kontejnery s odpadky. Na několika místech proti nim zasáhla policie, která použila granáty se slzným plynem.

Střety mezi demonstranty a policií vypukly také v Rennes, Nantes a Toulouse. Zranění při nich utrpělo několik lidí, včetně policistů.

Z 50 000 lidí, kteří se demonstrací zúčastnili ve Francii mimo Paříž, jich bylo nejvíc v Nantes (8500), Le Havru a Lyonu (po 5500) nebo v Marseille (4800).

Protestující s odbory kritizují vládu, že reformou zákoníku práce jdou na ruku zaměstnavatelům a snižují jistotu zaměstnání zejména pro mladé. Návrh zákona si klade za cíl poskytnout větší flexibilitu pro podniky, zejména pokud jde o organizaci pracovní doby, a vyjasnit pravidla propouštění z ekonomických důvodů. Poslanci už provedli několik pozměňovacích návrhů, které vycházejí vstříc zaměstnancům – například zaručením nepřetržitého odpočinku v délce 11 hodin mezi dvěma směnami.

Jde již o čtvrtý den mobilizace odpůrců reformy, kteří demonstrovali rovněž dvakrát v březnu a naposledy 9. dubna.

santikxauz ( 29. dubna 2016 03:11 )

Migrantů se bojí,tak se vybíjí na demonstrantech.

anno ( 28. dubna 2016 23:08 )

Takhle přesně dopadneme u nás. Pokud Sobotkova vláda s námi bude jednat jako doted, jako s onucí!!!!!!

Zobrazit celou diskusi