Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Masakr v gay klubu na Floridě. Islamista tu zabil 50 lidí, přes 53 jich zranil

Autor: ČTK, kal, bud - 
12. června 2016
17:30

Američan Omar Mateen (29) v nočního klubu v Orlandu na Floridě zabil 50 lidí a 53 dalších zranil, informovala místní policie. Palbu v gay klubu Pulse spustil kolem druhé ráno tamního času, měl pušku, pistoli, výbušné zařízení a držel tu také rukojmí, která se policie rozhodla osvobodit. Na místě zasahovaly desítky policistů, útočník už je mrtvý. První vyšetřování FBI naznačuje, že stopy vedou k islámským teroristům. Otec Omara už se veřejnosti omluvil, český premiér Bohuslav Sobotka odsoudil střelbu jako zbabělý čin.

Policisté útočníka zabili v přestřelce, při které byl postřelen také jeden ze strážců zákona. Tomu život zachránila helma. 50 lidí bylo zastřeleno, 53 dalších leží v nemocnici. Zranění některých jsou podle lékařů velmi vážná, žádají místní, aby darovali krev. Guvernér zvažuje, jestli ve státě Florida vyhlásí stav nouze.

Nečekaná palba, lidé ukrytí na záchodech

„Všichni ven z Pulse a utíkejte,“ vyzval návštěvníky klub na svém Facebooku. „Byl jsem tam. Střelec začal palbu kolem druhé ráno. Lidi na tanečním parketu i na baru zalehli na podlahu,“ uvedl na sociální síti jeden z návštěvníků Ricardo J. Negron Almodovar.

„Někteří z nás, kteří jsme byli poblíž baru a zadního východu, jsme se dostali ven a utíkali. Dostal jsem se bezpečně domů a doufám, že se to podaří i všem dalším,“ dodal Almodovar.

Zřejmě šlo o teroristický útok

Policie ve svém prohlášení označila útok za teroristický incident. FBI dokonce oznámila, že existuje úzké napojení útočníka na islámské teroristy. Podle prvních zjištění byl střelec velmi dobře vybaven a připraven, útok byl pravděpodobně dopředu a důkladně naplánován. Útočník byl podle médií Američan Omar Mateen (29), policie zatím identitu oficiálně nepotrvrdila.

Podle amerických médií se Omar narodil v USA afgánským rodičům. Prošel armádním tréninkem a už dříve se dostal do hledáčku policie. Aktivně však nikdy nebyl prošetřován. 

Orlando, floridské město plné zábavních parků, bylo svědkem jiné tragédie už v pátek večer. Americká zpěvačka, youtuberka a hvězda realityshow Voice Christina Grimmie (†22) tu zemřela poté, co ji jiný útočník postřelil během autogramiády po koncertě před jedenáctou hodinou večer.