Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Lékaři nejčastěji umírali v Sýrii, jen loni útoky zabily 173 zdravotníků

Nejohroženější byli zdravotníci v Sýrii.
Nejohroženější byli zdravotníci v Sýrii.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, Mii - 
26. května 2016
13:30

Světová zdravotnická organizace (WHO) zveřejnila údaje, které uvádějí, jaké země jsou pro zdravotníky nejnebezpečnější. Výsledek? Sýrie. Nebezpečí, jemuž zdravotníci čelí v této zemi, výrazně přesahuje poměry na palestinských územích, v Pákistánu nebo v Jemenu.

WHO letos vydala shrnující zprávu tohoto typu poprvé. Jak řekl šéf její sekce pro rizikové oblasti Rick Brennan, statistika vznikla na základě informací o útocích a dalších formách násilí proti zdravotnickému personálu.

„Nejvíce znepokojující je fakt, že dvě třetiny těchto útoků byly záměrné. Je to závažné porušení mezinárodního humanitárního práva a může to být považováno za válečný zločin,“ řekl Brennan. 

Z přehledu vyplývá, že loni bylo v 19 státech zaznamenáno 256 útoků na zdravotnická zařízení, na zdravotnický personál a na sanitky. O život přišlo 434 zdravotníků, pacientů a dalších civilistů, kteří se v místě útoku zdržovali. Předloni bylo v těchto zemích zaznamenáno 338 takových útoků, při nichž zemřelo přes 520 osob.

Z toho se odehrálo v Sýrii 135 útoků a ty si vyžádaly 173 lidských životů. Předloni zemřelo více lidí – 179, ale počet útoků byl nižší – pouze 93. 

Další silně rizikové země pro lidi pracující ve zdravotnictví jsou palestinská území (34 útoků a tři mrtví), Pákistán (16 útoků a 45 obětí), Libye (14/39), Jemen (9/31) a Irák (8/43).

Pro letošní rok zatím WHO nemá k dispozici údaje. Brennan ale prohlásil, že je situace stále znepokojivá.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

santikxauz ( 26. května 2016 13:47 )

Dokud tam bude válčit "umírněná opozice",kterou podporují USA,tak tam klid nebude.

Zobrazit celou diskusi