Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kapitán letu MS804 ohlásil kouř v kabině, airbus pak skončil ve vývrtce

Autor: shp, so - 
23. května 2016
17:30

Záhadné zřícení letu MS804 stále nebylo objasněno. Pátrací týmy stále hledají černé skříňky z Airbusu A320. Obrovskou záhadou zůstává tvrzení francouzské televize M6, podle níž kapitán několik minut před zřícením letounu údajně hovořil o kouři v kabině!

Už dříve některá média informovala o dýmu na toaletě. Pokud se rozšířil i do kabiny pilotů, mohlo jít velmi pravděpodobně o příčinu následujícího hrozivého pádu. Kapitán Mohamed Saíd Šúkajr po zjištění dýmu egyptské dispečery údajně informoval, že se pokusí o rychlý sestup a nouzové přistání.

Takové manévry jsou u dopravních strojů extrémně nebezpečné. Zkušený pilot, který měl nalétáno přes šest tisíc hodin, se ale pro takový manévr zřejmě rozhodl v domnění, že je to jediná šance, jak zabránit tragédii. Střemhlavý let už ale nejspíš nedokázal vyrovnat, jelikož to nebylo možné.

Podle řeckého ministra obrany Pana Kammenose se airbus předtím, než v noci ze čtvrtka na pátek zmizel z radarů, náhle propadl z výšky 11 200 do 4500 metrů. Je možné, že se chtěl pilot dostat pod letovou hladinu čtyř kilometrů, kde už je možné vyrovnat tlak a vyvětrat kabinu. Provedl tak několik ostrých výkrutů a skončil ve vývrtce. Ukazuje se, že mohlo jít o poslední zoufalé manévry, které měly zachránit život 66 lidí na palubě…

Verzi o dýmu podporuje prohlášení francouzského úřadu pro bezpečnost letectví. Kouř údajně vycházel z toalet. Německý deník Bild soudí, že prvotní dým na toaletě mohla způsobit malá nálož, která měla poškodit vedení různých důležitých zařízení pro palubní elektroniku, která jsou umístěna ve stejném místě airbusu jako přední toaleta.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi