Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obama nakázal školám: Nechte transsexuály, aby si záchodky zvolili sami

Autor: ČTK, mb - 
13. května 2016
15:12

Administrace amerického prezidenta Baracka Obamy (54) v pátek vydá dopis, ve kterém přikazuje školám v celé zemi, aby dovolily používání toalet osobám opačného pohlaví, pokud se identifikují jako „transgender“. Nařízení má vstoupit v platnost i přes případný odpor rodičů. „Neposlušným“ školám Obama vyhrožuje seškrtáním dotací i soudní žalobou.

„Škola musí umožnit transgenderovým studentům přístup na toalety, které jsou v souladu s jejich genderovou identitou,“ stojí v dopise a přiloženém 25stránkovém dokumentu.

Gender je termín, který vychází z idejí feminismu. Dle stoupenců této ideologie gender nemusí odpovídat fyzickému pohlaví. V praxi to znamená, že muži nyní mohou používat ženské toalety, pokud se tak „genderově cítí“.

Americký prezident Barack Obama pamatuje i na případný odpor rodičů a v dokumentu nařizuje, aby byl transgenderovým studentům umožněn přístup na toalety pro opačné pohlaví i v případech, kdy „studenti či rodiče nesouhlasí a vyjadřují své znepokojení“.

Obamova administrace tak reaguje na zákon státu Severní Karolína, který vyžaduje, aby lidé používali veřejné toalety podle pohlaví uvedeném v rodném listu. Dle Obamy je tento požadavek diskriminační.

Pokud se bude nějaká vzdělávací instituce vzpírat, Barack Obama vyhrožuje, že dotyčná škola může přijít o financování z federálního rozpočtu a vystavuje se riziku právní žaloby. Americká média i agentury se shodují v tom, že právní bitva může být náročná a dlouhá, a že v sázce jsou stovky milionů dolarů z federální kasy, o které může Severní Karolína a jiné „vzpurné“ státy přijít. Ohroženo by v takovém případě bylo mimo jiné i financování veřejných vysokých škol.

Obamova administrace dlouhodobě podporuje homosexuální hnutí, nyní ale dle kritiků zašel americký prezident příliš daleko. „Dospělí neznámí chlapi by neměli být o samotě na toaletách s malými děvčaty,“ odsoudil transgenderový „toaletní“ zákon odstoupivší republikánský kandidát Ted Cruz (45).

Ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová (56) se postavila na stranu transsexuálů. „Stojíme při vás. Historie je na naší straně,“ domnívá se Lynchová.

Tradiční rozkol mezi americkým konzervativním vnitrozemím a jižanskými státy na jedné straně a liberálním východním a západním pobřežím na straně druhé trvá již několik desítek let. Rozkol se během prezidentování Obamy ještě více prohloubil.

Dánsko mezitím oznámilo, že se chce stát první zemí na světě, která vyškrtne transsexualitu ze seznamu psychických chorob. Země prý ztratila trpělivost s otálející Světovou zdravotnickou organizací (WHO), která transsexualitu vnímá jako psychickou poruchu. „Pokud tak neučiní do října, uděláme to sami,“ prohlásil dánský politik Flemming Møller Mortensen. „Zařazení transsexuálů na seznam poruch je neskutečně stigmatizující a my tyto lidi takto v Dánsku nevnímáme. Měla by to být neutrální diagnóza,“ myslí si Mortensen.

Zobrazit celou diskusi