Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Klinika pro transsexuální děti: Klientů skokově přibylo, katolíci to odsuzují

Autor: mb - 
13. dubna 2016
11:59

V Londýně funguje jediná klinika svého druhu, která se speciálně zaměřuje na děti, které se cítí být transsexuály. Za pouhých několik let klinika zaznamenala obrovský nárůst žádostí o vyšetření. Z počátečních několika desítek až na loňských 1400. Zatímco zastánci kliniky práci zařízení oceňují, konzervativní kruhy dlouhodobě varují před tzv. genderovou teorií, o kterou do značné míry lékaři na klinice svou práci opírají.

1398 žádostí o vyšetření za loňský rok – takový je výsledek práce kliniky v Londýně, která se specializuje na „transsexuální děti“. Jedná se o jediné zařízení svého druhu v celé Británii a dle zastánců zdravotnického centra nárůst čísel jen potvrzuje nutnost a prospěšnost jeho existence.

„Není na nás, abychom něco schválili či odsoudili. Důležité je, jak budou (klienti) vést svůj život a jak spokojení budou. Snažíme se, aby k ničemu nedocházelo předčasně,“ vysvětluje poslání zařízení Dr. Bernadette Wren.

Pokud se dá úspěch hodnotit řečí čísel, ta ji dávají za pravdu. Cifra 1398 je stoprocentní nárůst oproti roku 2014, v roce 2009/2010, kdy klinika otevřela, na její dveře zaklepalo jen 97 dětí. V reportu se neuvádí, jak staré děti byly. Kolik z nich přivedli rodiče, a které vyhledaly kliniku samy.

Samotná Dr. Wren vnímá problém sexuality a pohlaví skrze tzv. teorii genderu. Minulý rok v akademickém časopise Feminismus a Psychologie doktorka napsala, že „práce s genderem je ústřední pro postmoderní terapeutickou debatu. Postmoderna vnímá gender ne jako cosi monolitického a lineárního, nýbrž jako kreativní kompromis v nekonečném vyjednávání mezi sebou, ostatními a kulturou.“

Gender je termín, který byl zpopularizován feministickým hnutím v 70. letech minulého století a de facto nahrazuje termín pohlaví, který je údajně příliš „opresivní“. Gender je dnes vnímán především na Západě jako cosi, co je možno změnit.

Před takovým přístupem k člověku ale varují konzervativní, zejména náboženské kruhy. V roce 2000 katolická církev vydala dokument, ve kterém se věnuje problému transexuality. Změnu pohlaví v něm kategoricky odsoudila. „Operace změny pohlaví jsou povrchní a vnějškové, osobnost člověka to nemění. Jestli je člověk muž, zůstává mužem. Jestli ženou, zůstává ženou,“ píše se v dokumentu.

Islám, který v Británii zapustil kořeny a v současné době ho vyznává zhruba pět procent populace, úvahy na takové téma v zásadě ani nepřipouští.

Transsexualita je v současné době v Mezinárodní klasifikaci nemocí hodnocena jako „porucha pohlavní identity, kdy si jedinec přeje žít a být akceptován jako příslušník opačného pohlaví“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi