Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nakrmí Američané Evropu masem s hormony? V obchodní dohodě chtějí měnit pravidla

Autor: Matěj Smlsal - 
2. května 2016
16:32

Zatímco nyní je prodej geneticky modifikovaných potravin v Evropě regulován, po schválení dohody mezi EU a USA by se pravidla mohla uvolnit. Je to jeden z požadavků Spojených států, které vznesly během jednání o dohodě TTIP (Transatlantické obchodní a investiční partnerství). Dokumenty, které o tom informují, zveřejnila nizozemská pobočka organizace Greenpeace.

Hnutí Greenpeace varuje, že chystaná dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy poškodí evropské spotřebitele a bude mít i negativní dopad na životní prostředí.

„Bohužel zveřejněný text potvrzuje obavy milionů obyvatel EU, že TTIP oslabí jejich práva, ať už na ochranu životního prostředí a zdraví nebo práva spotřebitelská či zaměstnanecká. Zároveň posiluje práva a moc korporací na úkor veřejného zájmu,“ uvedl Jan Freidinger z české pobočky Greenpeace.

Ze zveřejněných dokumentů, které již předem analyzovali němečtí novináři, podle médií vyplývá, že USA staví Evropskou unii pod tlak. Washington například hrozí, že zablokuje exportní úlevy pro evropský automobilový průmysl. Chce tak přimět EU k většímu odběru amerických zemědělských produktů. USA prý rovněž napadají evropské principy ochrany spotřebitelů, které nyní obyvatele EU chrání před geneticky modifikovanými potravinami či masem s růstovými hormony.

Dokumenty vůbec poprvé odhalují, jaký postoj USA mají. Dosud totiž zveřejňovala své postoje jen evropská strana, americká je zachovávala v tajnosti.

Vyjednávači uklidňují: Není to výsledná dohoda

Podle šéfa unijního vyjednávacího týmu Ignacia Garcii Bercera i eurokomisařky pro obchod Cecilie Malmströmové dokumenty odrážejí vyjednávací postoje obou stran, ne však výsledek jednání.

Oba shodně tvrdí, že žádná obchodní dohoda nesníží úroveň ochrany zákazníků, bezpečnosti potravin či ochrany prostředí. „Obchodní dohody nezmění ani naše zákony o geneticky modifikovaných potravinách. Jakákoli obchodní dohoda EU může regulaci změnit jen tak, že ji posílí,“ uvedla eurokomisařka Malmströmová.

„Vždy jsme jasně deklarovali, že nepřipustíme žádné změny v evropských pravidlech, která se týkají geneticky pozměněných organismů," dodal vyjednávač Bercero.

A také úřad německého vicekancléře a ministra hospodářství Sigmara Gabriela, který se na vyjednávání podílí, v pondělí uvedl, že pravidla pro prodej geneticky upravených potravin se nezmění. Sdělil zároveň, že takovéto potraviny budou muset být nadále jasně označeny a že ochranné a zdravotní standardy pro lidi, zvířata i prostředí nebudou TTIP nijak zpochybněny.

kamcerka ( 3. května 2016 08:56 )

USA se neustále snaží dostat EU na kobylku. Nejdříve ji rozeštve s Ruskem, na které uvalily sankce a teď když EU ztratila ruske trhy, ještě sem budou tlačit výrobky, které doma neprodají. Tak naše zemědělce úplně zlikviduji. S tím Krymem to také nebylo OK. USA chtěly tam vybudovat základnu a proto nejdříve vyprovokovaly majdan, následně zvrhly vládu a cestu na Krym měli otevřenou. Ještě že Putin měl tolik rozumu, že tomu zabránil. Museli by se mu státy smát, jak s ním vyběhly, že jejím bývalém území, které daroval Chruščov Ukrajině, jsou základny USA.

Sychr ( 2. května 2016 22:18 )

Pojďme kupovat pouze české maso od českých chovatelů. Tím jim pomůžeme přežít a oni budou dodávat na naše stoly stále chutná masa - nikoli modifikovaná či plná škodlivých látek. Preferujme ty naše zemědělce, kteří poctivě a s láskou odvádějí svoji práci!

joudajoudovy ( 2. května 2016 21:00 )

BUM!!! amici chteji svymi sragorami zivit evropu? takze mi je zcela jasna uprchlicka krize a jeji dusledky. jestli na smlouvu kejvne babizna merkel se svymi pohunky a opet to da rozkazem cele evrope, s nami je amen! neco mi to pripomina? A - 11.zari, dve latadla a zniceny vychod, s tim rozdilem, ze se bush a jeho kamosove napali z prodeje nafty a zbrani. B - celosvetova financni krize, kdy obama odmenil bankerske zlodeje ze statni kasy a pojistovny jim vyplatily skody. uz je na case, aby si amici resili sve prusery - rakoviny, nadvahu, finance, znicene zivotni prostredi a planetu, ale i moralku zfanatizovanych tupych lidi a prestali se cpat do jinych.

1pravda1 ( 2. května 2016 19:26 )

A to ještě přes oceán! Ale jde samozřejmě zase i o Rusko, věřím, že podle této smlouvy bude EU povinna obchodovat především s USA.

1pravda1 ( 2. května 2016 19:24 )

Když jsem viděla v neděli u Moravce lháře Teličku, europoslance za ANO, tak je jasné, že ten slizoun je schopen všeho, nepokrytě lhal, že je smlouva trasparentní atd. Může mi někdo vysvětlit, proč tady máme dovážet - letecky(aha u nejde o životní protředí) potraviny z USA, když je potravinami trh EU zaplaven? Potraviny v USA nejsou kontrolovány - pouze tehdy, když zákazník po požití dokáže je je závadná. Vše je levné, protože náklady bez kontroly jsou mnohem levnější. Musejí to podepsat všechny státy EU, tak doufám, že se některý stát vzpamatuje a nepodepíše tuto vyděračskou a nebezpečnou smlouvu.

Zobrazit celou diskusi