Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Vydání Savčenkové už je na spadnutí. Rusko ale zadrželo její sestru

Autor: mb, ČTK - 
28. dubna 2016
13:34

O vydání ukrajinské letkyně Naděždy Savčenkové (34) na Ukrajinu už je rozhodnuto, formality si ale ještě několik týdnů vyžádají. Novinářům v Kyjevě to dnes řekl advokát pilotky Mark Fejgin (44). Savčenková byla v Rusku odsouzena na 22 let za podíl na vraždě ruských žurnalistů Antona Vološina (†26), Igora Korněljuka (†37) a dalších civilistů.

„Práce obhajoby už v tomto okamžiku skončila, teď se jedná o předání,“ řekl obhájce. Podle Fejgina už Savčenková v ruském vězení dostala sadu dokumentů, jejichž vyplnění je nezbytné k vydání na Ukrajinu.

„Nyní vyplňuje dokumenty, prohlášení, osobní data atd. Řekli jí, že tyto dokumenty je nutné vyplnit kvůli extradici. Doufejme, že to tak je,“ upřesnila sestra Naděždy, Věra Savčenková. Z dostupných informací není zřejmé, zda Ukrajinka bude do vlasti předána, aby si tam odpykala zbytek trestu, nebo zda bude vyměněna za ruské vojáky odsouzené v Kyjevě.

Bude-li Savčenková vydána Ukrajině k odpykání svého trestu, ocitne se podle právníků nepochybně okamžitě na svobodě. Po svém zatčení byla totiž v nepřítomnosti zvolena poslankyní ukrajinského parlamentu a ve vlasti požívá imunity.

Savčenková zadržena

Zatímco se mluví o chystaném propuštění Naděždy Savčenkové, její sestru Věru ruské úřady dnes zadržely. Věra nesmí opustit ruské území kvůli obvinění z urážky soudu. Když se chtěla Věra vrátit na Ukrajinu, byla na hranicích zastavena a ruští policisté jí odebrali pas.

„Pokusili se ji zadržet, vzali jí pas, ale přijel tam generální konzul Ukrajiny a odvezl ji na konzulát v Rostově na Donu,“ prozradil ruským médiím jeden z advokátů Naděždy Savčenkové Nikolaj Polozov. Ruská oficiální místa zatím na incident nereagovala. Věra Savčenková je prý nyní na konzulátu, kde očekává další vývoj událostí.

Soud v čečenské metropoli Grozném prý Věra Savčenková urazila během procesu se dvěma Ukrajinci Mykolou Karpjukem a Stanislavem Klychem. Oba jsou souzeni za účast v bojích proti ruským vojákům v polovině 90. let minulého století v Čečně, dle obžaloby bojovali na straně islámských teroristů.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko (50) dnes vyzval kyjevské ministerstvo zahraničních věcí, aby učinilo vše pro návrat zadržené Věry Savčenkové na Ukrajinu.

krejsjan@... ( 29. dubna 2016 12:14 )

Jestli je toto seriozní informace a ne jen "senzační zpráva" Blesku,to by mě pan Putin opravdu zklamal....Zločinec Savčenková a navíc odporná komediantka a fašistka patří zavřít do kriminálu a zahodit klíče!

salto ( 29. dubna 2016 08:43 )

Povedené sestřičky, chtělo by to něco se dozvědět o jejich rodičích

mourovata.kocka ( 28. dubna 2016 17:03 )

Z obličeje se dá dost vyčíst. Ten její mluví jasně...

santikxauz ( 28. dubna 2016 14:22 )

Tak ať vymění její sestru za ty dva špiony a ona může v klidu pokračovat v hladovce.

Zobrazit celou diskusi