Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ruští vojáci dostali v Kyjevě 14 let „natvrdo“. Vymění je za Savčenkovou?

Autor: ČTK - 
18. dubna 2016
15:35

Soud v Kyjevě v pondělí odsoudil ke 14 letům vězení dva ruské vojáky zajaté loni na Ukrajině. Informovala o tom agentura Interfax. Jevgenij Jerofejev a Alexandr Alexandrov čelili mimo jiné obžalobě z podněcování terorismu a proces měl dokázat, že se Rusko aktivně účastnilo války o Donbas na východě Ukrajiny. Spekuluje se, že odsouzení Rusové by se mohli stát součástí výměny vězňů, v jejímž rámci by se na Ukrajinu vrátila v Rusku odsouzená důstojnice ukrajinského letectva Nadija Savčenková.

Rusko tvrdí, že oba vojáci, údajně agenti vojenské rozvědky GRU, byli již z aktivní služby propuštěni a v Donbasu působili jako dobrovolníci. Zajati byli loni v květnu během průzkumné akce, při níž padl ukrajinský voják.

Média v Rusku a na Ukrajině dlouhodobě spekulují, že by verdikt nad oběma Rusy mohl odstartovat výměnu vězňů, v jejímž důsledku by se do vlasti vrátila důstojnice Savčenková. Ta byla v Rusku odsouzena k 22 letům vězení za údajný podíl na smrti dvou ruských novinářů. Nyní drží hladovku a její zdravotní stav je podle advokáta velice vážný.

Co si myslí o kauze Miloš Zeman?

Video  Zeman o kauze Šavčenková  - redakce Blesk
Video se připravuje ...


tgbg ( 18. dubna 2016 19:23 )

Putlerovi dovolenkáři.

Zobrazit celou diskusi