Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Taliban zabíjel v ranní špičce. 28 mrtvých a přes 300 zraněných v Kábulu

Autor: ČTK, mb - 
19. dubna 2016
11:20

28 lidí zahynulo a přes 300 utrpělo zranění při útoku sebevražedného atentátníka a dalších ozbrojenců v centru afghánské metropole Kábulu. K atentátu se přihlásilo hnutí Taliban, které minulý týden zahájilo jarní ofenzivu. Podle mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaely Lagronové nemá Černínský palác žádné zprávy o případných obětech z řad českých občanů.

Afghánské ministerstvo vnitra uvedlo, že útok byl koordinovanou akcí skupiny ozbrojenců, mezi nimiž byl sebevražedný útočník v automobilu. Jejím cílem byla bezpečnostní agentura, která poskytuje osobní ochranu vysoce postaveným představitelům afghánské vlády. Mezi oběťmi jsou prý civilisté i příslušníci afghánských bezpečnostních sil.

Ve čtvrti, kde se incident stal, sídlí řada vládních a diplomatických úřadů, mimo jiné velvyslanectví USA či mise zahraniční koalice působící v zemi pod vedením Severoatlantické aliance.

Po výbuchu, který otřásl Kábulem v době ranní dopravní špičky, svědci hlásili střelbu. Mluvčí ministerstva vnitra Sádik Sádikkí řekl, že nejprve se sebevrah vyhodil do povětří a poté přišel útok dalších ozbrojenců. Napadenou oblast následně obklíčily vládní síly a na místo přijelo množství sanitek. Nemocnice přijaly přes 200 zraněných, oznámilo ministerstvo zdravotnictví.

Taliban na svých internetových stránkách napsal, že sebevražedný atentátník v automobilu vrazil do hlavní brány bezpečnostní agentury a umožnil tak, aby do přísně střeženého objektu pronikli ostatní útočníci, včetně dalších sebevražedných atentátníků.

Výbuch se stal v době, kdy v afghánské metropoli míří mnoho lidí v ranních hodinách do práce. Týden předtím radikální islamistické hnutí Taliban oznámilo svou „jarní ofenzivu“ proti vládě a jejím zahraničním spojencům.

„Bezpečnostní síly stále bojují s blíže neupřesněným počtem povstalců,“ řekl z místa útoku policista Muhammad Afzel.

rumungro ( 19. dubna 2016 13:43 )

Vietnam,Irák,Afghanistán,-kdy už ti amíci přestanou mít konečně nakopany zadky.

Zobrazit celou diskusi