Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Spolupráce Talibanu a Moskvy? „Kdepak,“ popírají vše teroristé

Autor: ČTK - 
27. prosince 2015
09:33

Afghánský Taliban popřel nedávné informace ruských diplomatů, že si s Moskvou vyměňuje informace potřebné k boji s Islámským státem (IS), jehož oddíly se údajně zmocnily několika afghánských regionů. Oznámila to v neděli agentura AFP.

Zmocněnec Kremlu pro Afghánistán Zamir Kabulov ve středu prohlásil, že Rusko udržuje v zájmu boje s IS otevřené komunikační kanály k výměně informací s afghánským Talibanem. Zájmy Talibanu se podle něj objektivně protínají s ruskými.

Afghánský Taliban ale tvrzení ruského diplomata popřel. „V boji s takzvaným Islámským státem nepotřebujeme žádnou pomoc. Žádné kontakty v tomto směru neudržujeme, žádnou diskusi s nikým nevedeme,“ uvedl Taliban na svém webu.

Podle AFP kontrolují teroristé z IS části některých východoafghánských regionů, zejména v provincii Nangarhár hraničící s Pákistánem. Na stranu IS prý přeběhli někteří bojovníci Talibanu nespokojení s velením.

Sám Taliban ale hrozbu IS nepovažuje za vážnou. „Kontrolují jen malé území v jedné z 34 (afghánských) provincií, žádná hrozba to není,“ uvedl Taliban na svém webu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi