Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Přiznání bruselského teroristy Abriniho: „Já jsem mužem v klobouku“

Autor: zst, ČTK - 
9. dubna 2016
19:15

Zatčený Mohamed Abrini se přiznal, že je oním „mužem v klobouku“ z videa z bruselského letiště před atentátem. V pátek byl zatčen a v sobotu obviněn. Policie v belgické metropoli podnikla rozsáhlou razii ve čtvrti Etterbeek a ohlásila také zatčení v pořadí už šestého člověka podezřelého z organizování březnových útoků v belgické metropoli. Mohlo by jít o Usámu Krayema, Švéda, který se na sociálních sítích chlubil fotkami ze Sýrie, píše britský deník Guardian.

Belgická prokuratura v sobotu obvinila Mohameda Abriniho a další tři zatčené z členství v teroristické organizaci a z účasti na březnových teroristických akcích v Bruselu. Abrini se sám pak přiznal, že je hledaným „mužem v klobouku“ z březnových atentátů na bruselském letišti. Další obviněné identifikovala prokuratura jako Usámu K., Bilala E. M. a Hervého B. M.

Belgická policie je zatkla v pátek. Jednatřicetiletý Belgičan Abrini byl na seznamu intenzivně hledaných lidí od té doby, kdy byl identifikován v autě, které bylo později použito k pařížským útokům. Abrini byl zadržen v Anderlechtu společně se dvěma lidmi. Další dva podezřelé zadržela policie během pátku v Bruselu.

Další bruselská razie

V bruselské čtvrti Etterbeek proběhla rozsáhlá policejní razie, která se soustředila na zatím neupřesněnou budovu. Podle listu Le Libre šlo o skladiště, agentura Reuters hovoří o obytném domě s obchodem v přízemí. Na místě bylo asi 50 policistů, obyvatelé okolních domů byli evakuováni. Důvod není jasný.

Na místo dorazili podle svědků kromě zásahové jednotky také členové elitních odstřelovačů a pyrotechnici. Ti však místo zásahu krátce po 14. hodině opustili.

Zároveň se na veřejnosti objevují informace o tom, že v pátek nezatkla belgická policie pět, nýbrž šest mužů. Informovala o tom belgická prokuratura bez dalších podrobností. Spekuluje se, že šestou osobou je Usáma Krayem, který má švédské občanství. Jeden ze švédských odborníků na terorismus na jeho adresu poznamenal, že Krayem dříve dával na sociální sítě fotky ze Sýrie.

Zásah se zatčením zřejmě nesouvisí. Belgický premiér Charles Michel řekl, že jeho vláda navzdory několika úspěchům z poslední doby zůstává kvůli možné teroristické hrozbě ostražitá. „Víme, že se dál musíme mít na pozoru a být opatrní,“ citovala jej média.

Čtěte také: Vše o teroru v Bruselu

Připomeňte si: Teroristické útoky v Paříži

11karel11 ( 10. dubna 2016 10:24 )

Nevěřte mu, on vás mat.

308win ( 9. dubna 2016 21:21 )

Dokud budou v Evropě muslimové v těchle počtech tak tu klid nikdy nebude.

zdendast ( 9. dubna 2016 16:24 )

tak uz je mame vsechny,.. ted bude konecne klid,..

Zobrazit celou diskusi