Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Miliony Němců bojkotují televizní poplatky. Nelíbí se jim prý propaganda

Autor: mb - 
11. dubna 2016
05:50

Téměř pět milionů Němců dluží na televizních poplatcích. Některým vadí údajná propaganda tamější veřejnoprávní televize. A jiní zase nesouhlasí se samotnou ideou, kdy jsou poplatky od roku 2013 povinné, za veřejnou službu každá domácnost platí v přepočtu zhruba 470 korun. Odpor proti poplatkům je přitom známý i z Česka. Bojoval proti nim senátor Jan Veleba (SPO) a dokonce i vicepremiér Andrej Babiš (ANO).

„Hodně lidí kritizuje obsah, a to i politický. Obviňují hlavní stanice z propagandy. Pak jsou tu jiní, kteří tvrdí, že veřejné televize nemají v moderním světě co dělat, rozhodně tedy ne za podpory povinných příspěvků,“ říká Sascha Giller z právní firmy PWB, která zastupuje klienty, jenž odmítají platit televizní poplatky. Právník doufá, že občanům dá za pravdu nakonec Ústavní soud.

Veřejnoprávní stanice ARD dlužnou částku eviduje u 4,5 milionů Němců. Není ovšem jasné, nakolik se lidé s platbami jen „opozdili“ či se jedná o principiální vzdor. „Hodně lidí jednoduše nepochopilo nový systém, prostě jim dostatečně nevysvětlili, za co mají vlastně platit,“ vysvětluje Giller.

Povinné televizní poplatky byly zavedeny v Německu před třemi lety a částka byla nastavena na 17,50 eura (zhruba 470 korun) měsíčně.

Kvůli neplacení poplatků byla Němka dva měsíce ve vazbě

Debatu ohledně televizních poplatků oživila nedávná událost. První dubnový den byla z vazby propuštěna Němka Sieglinde Baumertová, která odmítá platit výše zmíněné poplatky. Úřady ji kvůli tomu omezovaly na svobodě rovné dva měsíce. Poté, co událost vyvolala vlnu nevole, stanice MDR ustoupila.

Samotná Baumertová svou motivaci nesklonit se před diktátem úřadů vysvětlila takto: „Minuta fotbalového přenosu prý stojí 40 tisíc eur (zhruba milion korun). Mě fotbal vůbec nezajímá, nechápu, proč bych do toho měla investovat byť i jediný cent.“

Poplatky povinné pro všechny by se líbily i šéfovi ČT

I Česko nedávno zažilo vzrušenou debatu ohledně televizních poplatků. Šéf České televize Petr Dvořák se nechal slyšet, že by byl rád, aby se změnil způsob jejich vybírání. A právě po vzoru Německa, tedy tak, aby je platili všichni občané. Bez ohledu na to, zda televizi doma mají, či nikoli.

Změnu vybírání televizních poplatků loni navrhoval i senátor Jan Veleba (SPO). Návrh senátora dával lidem možnost volby. Kdyby občané nebyli s kvalitou vysílání spokojeni, mohli by částku, kterou by jinak za daný rok poslali České televizi, věnovat na jiné účely.

Zeman podpořil návrh senátora Veleby, ten ho ale stáhl

Prezident České republiky Miloš Zeman (71) návrh senátora Veleby loni v březnu podpořil. „Česká televize by neměla být hlásnou troubou jakékoli politické strany, například TOP 09, a měla by přinášet objektivní a vyvážené zpravodajství, což podle názoru většiny lidí nečiní,“ prohlásil prezident Zeman.

I místopředseda vlády Andrej Babiš (61, ANO) podpořil omezení, respektive snížení výše televizních poplatků. Výpadek v příjmech veřejnoprávních médií měla nahradit reklama, která by se znovu vrátila na obrazovky České televize.

O návrhu se nakonec ale ani nehlasovalo, senátor Veleba novelu stáhl, když zjistil, že šance na její schválení jsou mizivé.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pupak ( 13. dubna 2016 11:09 )

Zrušit poplatky a povolit ČT reklamu, ať si na sebe vydělá sama. To by najednou na Kavčích horách zjistili, kolik zbytečných lidí platí.

zelena.karkulka ( 11. dubna 2016 21:35 )

to by tam nezbyl nikdo

sores ( 11. dubna 2016 13:03 )

 Němci jsou úžasný, češi nadávají doma a tím to skončí! Čech drží ve všem hubu a krok. Přitom se na bednu nedá koukat, je to hnus, samé opáčko pořád dokola to samé nebo stupidní seriály! Jsme žebrota rozvojová a politici neustále tvrdí že jsme vyspělý stá,pcha. Jo oproti Kambodže ano.

cotonice ( 11. dubna 2016 13:00 )

Poslanci zrušte poplatky a vyhoďte ředitele ČT !!! Za ty slátaniny, co vysílá veřejno právní televize , za lži, za neobjektivnost, za propagaci USA, za lezení do řitního otvoru NATu a EU a vůbec za podporu vymývat hlavy mladým, překrucovat dějiny za to vše bych vám nedala, ani pětník. Jste skutečně ostudou české kultury !!

provokaterka ( 11. dubna 2016 12:19 )

Ten kdo projde americkou stáží,nemá v českých médiích co pohledávat.

Zobrazit celou diskusi