Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dva ministři po teroru v Bruselu rezignovali. Nezvládli zadržet atentátníka

Autor: mb, ČTK - 
24. března 2016
14:15

Belgičtí ministři vnitra a spravedlnosti Jan Jambon (55) a Koen Geens (58) dali své funkce po teroristických útocích v Bruselu k dispozici. Premiér Charles Michel (40) jejich odchod nejdřív odmítl, oni ale demise potvrdili. Ministr vnitra řekl, že tak učinil kvůli chybě, kvůli které nebyl zadržen atentátník.

Vláda se po úterních teroristických útocích v Bruselu ocitla pod značným tlakem, především pak kvůli prohlášení Turecka, že loni Belgii s varováním předalo jednoho z nynějších atentátníků.

 

Sobotka: Politická odpovědnost je potřeba:

Video Je to logický krok, komentoval nabídnutou rezignaci belgických ministrů vnitra a spravedlnosti český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

 

Jambon řekl, že nabídl svou rezignaci kvůli chybě, která umožnila atentátníkovi vyhoštěnému z Turecka provést sebevražedný útok na letišti v Bruselu. „V čase války nemůžete opustit bojiště,“ odpověděl podle Jambona na návrh k odchodu premiér.

Vyskytly se dva druhy omylů: Na úrovni justice a na úrovni vztyčného důstojníka v Turecku, které se dotýkají resortů vnitra a justice,“ zdůvodnil později Jambon své rozhodnutí. „Nyní ale pokračujeme v naší práci,“ dodal.

 

Ministr Geens rovněž přiznal, že došlo k chybám. Předání informací získaných z Turecka podle něj nebylo „dostatečně rychlé“. „Je ale řada způsobů, jak přijmout zodpovědnost,“ uvedl. „Chceme (s ministrem Jambonem) umožnit tomuto kabinetu, aby setrval,“ dodal.

 

 

„Belgie ignorovala naše varování, že tato osoba je zahraniční bojovník,“ prohlásil ve středu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (62) o Brahimovi Bakraouim, který se odpálil na bruselském letišti.

 

Video Vteřiny po výbuchu na letišti: Hustým dýmem se nesl křik zraněných - Reuters
Video se připravuje ...

 

 

Ve čtvrtek nejmenovaný turecký představitel uvedl, že Brahima Turecko loni deportovalo dokonce dvakrát – nejdříve v červenci a pak znovu v srpnu. Kvůli minulosti Brahima Bakraouiho dnes členové belgické vlády vyhodnocují, co vše o sebevražedném atentátníkovi bylo známo.

Belgická opozice dnes vyzvala k vytvoření vyšetřovací komise, která by se měla zabývat selháním vládních úřadů v kauze Brahima El Bakraouiho.

Čtěte také: Vše o teroristických útocích v Bruselu

 

Připomeňte si: Teroristické útoky v Paříži

 

rumungro ( 24. března 2016 21:05 )

Napáchané škody ? V 90. roku byla rep. soběstačná ve výživě a bez dluhů. Dnešní státní deficit je 1.5 biliardy. Ti, kdo jdou proti Babišovi tančí na naších hrobech.

franta15 ( 24. března 2016 15:33 )

Na Babišovi se mně nelíbí to, že do denního elektronického sledování tržeb zařadil úplně všechny.Nemělo by jít o likvidování drobných řemesel a služeb,nemá význam sledovat ty živnostníky a firmy,které mají měsíční obraty v řádu do 200-300 tisíc,protože jsou jich tisíce a přitom efekt z jejich sledování je nulový.Tam by přece úplně stačilo posílat tržby 1x za měsíc, aby to tyto menší firmy a OSVČ úplně nepoložilo.Ti lidé si s tím nebudou vědět rady,nemají peníze aby si někoho na to zaplatili a státu to nic nepřinese,jenom problémy při zpracování, a to i když nepřiznají třeba polovinu tržeb. Zatím se dělá něco podobného třeba u přen.daň povinnosti a fin.správa nemá vyjasněné ještě ani 3 roky staré věci. Obdobně to nefunguje ani u tzv.reverse charge mezi firmami v rámci EU,kde se dějí velké podvody a přitom je to daleko jednodušší agenda než kompl.evidence tržeb. Chce to trochu nadhledu od MF a tvůrců SW pro tuto úlohu, lepší je mít aspoň něco co funguje, než mít všechno- co však bude klekat 30 x do měsíce a nikdo to nikdy nedá pořádně dohromady.

franta15 ( 24. března 2016 15:15 )

 Jestli opravdu odejdou ze svých postů tak to klobouk dolů.Nemělo by to však tímto skončit,jestli mají ten úřad co my,tak by měl rezignovat ještě jeho šéf.Je to ostudné,když se něco takového stane.Ale nejen belgičani? Kde je frau Merkel,někde zalezlá,ta sem pozvala miliony slimáků a teď je bude nutit svým sousedům-nám,polákům,slovákům,maďarům apod.Ti všichni kromě nás už řekli-NE!Jenom náš premiér říká ano-a to i když prezident a celý národ má jiný názor.Turci už v létě ty,které jim Řecko vrátí pošlou do EU znovu,s novými doklady a všichni budou mít nárok na "AZYL".Jsem zvědavý co se stane až teroristi udeří v Německu nebo u nás? Ani nikdo neodsoupí a my občané budeme žít dennodenně ve strachu.Belgie je nejslabší bezpečnostní článek EU,ale nikomu to nevadí,nějaká kritika od politiků-NULA!O tom je zákaz mluvit i psát.Babiš by měl položit koalici a vládu a konečně najít nějakého anonyma,který také podá udání-trestní oznámení na Kalouska.To co včera Kalousek předváděl v PS,tak to je nesmazatelná ostuda Česka.Dobře to poslancům a hlavně nám lidem Babiš zrekapituloval,co všechno má TOP s Kalouskem a ODS na svědomí.Škody v řádu bilionů,rozkradení státu, ožebra- čení lidí a nebýt této nové vlády,tak jsme už jako Česko zbankrotovali. Kalousek stát i nás svými škrty a rozhodnutími úplně zardousil.Škody se ani nedají spočítat.To co jsme viděli snad bude stačit na to,abychom už nikdy nevolili ani Kalouska /nechť je kdekoliv/,ani ODS a ani ČSSD, pokud se brzy nevzpamatuje.Sobotka to možná myslí dobře,ale je to totální teoretik,kterého jak Kalousek, tak Merkel vždycky převálcují.Za krachem ODS stojí taky Kalousek,ale ODS už zase leze Kalouskovi-někam...Česko nemůže jednat jinak Maďarsko,Slováci a Poláci, v žádném případě.

pekaaaros ( 24. března 2016 14:53 )

Takových zahraničních bojovníků je plná EVropa. jedte se podívat do Německa do Brém. to budete čumět. A celá EU na to dlabe. Jsem si jistej, že jim furt chodí tyhle varování. Nejen Belgii, ale celé EU. a celá EU na to kašle. Protože EU jede tzv. politiku oddalování. všechno co je potřeba razantně řešit, to se oddálí. řecká krize, uprchlická krize, je to jedno. všechno oddalovat, oddalovat. Celá Angela! ta půjde jako první!

pekaaaros ( 24. března 2016 14:39 )

Počkat, počkat, jak rezignovali? Rozumím tomu dobře? Oni jako v zájmu dodržování západních hodnot a demokracie tolerovali no go zóny, tolerovali svobodu vyznání, že jim z oken můžou trčet černý vlajky IS, tolerovali nájezdy Islámistů na Evropu, ale nedokážou vyvážit misky vah tak, aby byli občané v bezpečí? A když to začne kvůli těmhle tolerovaným cizákům bouchat, lidem to trhá ruce nohy, jsou ohořelý, spálený, v komatech, cáry zkrvavenýho masa jim lítaj ven z těla, tak si tihle pánové ministři jen tak rezignujou? Předpokládám že dokonce života budou pobírat rentu a budou si užívat odpočinek na venkově!! Já bych je vyhodil z okna z toho nejvyššího patra!

Zobrazit celou diskusi