Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Teroristé z Bruselu sledovali šéfa jaderného výzkumu. A experti přišli o práci

Autor: ČTK, shp, kal - 
24. března 2016
15:25

Hrozil v Belgii i jaderný úder teroristů? Bratři Khalid a Brahim El Bakraouiovi, kteří se v úterý odpálili na letišti a v metru v Bruselu, sledovali šéfa belgického střediska pro výzkum jaderné energetiky (SCK/CEN). Napsal to belgický deník La Derniere Heure. Zároveň se objevila zpráva, že celkem 11 zaměstnanců belgické jaderné elektrárny Tihange bylo postaveno mimo službu. Sedmi z nich byl zakázán přístup do elektrárny, čtyři byli propuštěni.

Zmíněného ředitele, o kterého se zajímali krátce po loňských listopadových teroristických atentátech v Paříži, natáčeli skrytou kamerou. Příslušné záběry, na kterých je zachycen průřez ředitelovým dnem, nalezli policisté při jedné z razií.

Záznam má podle deníku deset hodin. Ačkoli představitel SCK/CEN, které sídli v severobelgickém městě Mol, není v přímém spojení s žádnou atomovou elektrárnou, je podle belgické federální agentury pro bezpečnost jaderných provozů AFCN případná existence takového videa vysoce citlivá.

Brahim El Bakraoui se odpálil na letišti, jeho bratr Khalid v metru, uvedla ve středu belgická prokuratura. Druhý atentátník, který se s Brahimem odpálil v letištní hale, byl podle belgického listu De Standaard Najim Laachraoui.

Video  Vteřiny po výbuchu na letišti: Hustým dýmem se nesl křik zraněných  - Reuters
Video se připravuje ...

Dosud se o něm soudilo, že je na útěku. Neznámá je pak identita třetího útočníka, který z letiště utekl. Při útocích zahynulo 31 lidí a dalších zhruba 260 utrpělo zranění.

 

Čtěte také: Vše o teroristických útocích v Bruselu

Připomeňte si: Teroristické útoky v Paříži

drazor ( 24. března 2016 17:45 )

Kdopak tam napsal takovou hovadinu?? ,,zachycen průřez ředitelovým dnem,, ředitel měl nějaké DNO??

pekaaaros ( 24. března 2016 09:34 )

Tak důležité je, že v no go zónách bydlí vesměs slušní lidé a celá nechvalnost čtvrti je pouze mediální bublina, jak nám tvrdí místní zahalenci, když přijede štáb reportérů. Jak káže Korán: "Lžete jim, bijte je. jsou bezvěrci, lhát jim není zločin!"

Zobrazit celou diskusi