Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Kiska jmenoval premiéra nové vlády, dojde i na ministry

Autor: ČTK, kle - 
23. března 2016
19:57

Slovenský prezident Andrej Kiska jmenoval ve středu dosavadního premiéra a předsedu sociálních demokratů (Směr-SD) Roberta Fica premiérem nové koaliční vlády, která vzešla z nedávných parlamentních voleb. Fico stál v čele slovenské vlády i v letech 2006 až 2010 a je nejdéle sloužícím premiérem v novodobé historii Slovenska. Další členy kabinetu prezident jmenuje večer.

Koalice složená z levicového Směru-sociální demokracie (Směr-SD) a trojice pravicových stran – Slovenské národní strany, Most-Híd a Sítě – vystřídá dosavadní jednobarevný kabinet Ficova Směru-SD, který byl v úřadu od roku 2012.

Krátce před jmenováním Fica do čela nového kabinetu jeho dosluhující vláda podala demisi. V souladu s ústavou tak učinila po ustavující schůzi sněmovny.

„Jsem přesvědčen, že stabilní vláda je to, co může Slovensku pomoci. Vítám, že je to vláda historického kompromisu. Po dlouhých letech se setkávají představitelé dvou stran, kteří měli na různé věci rozdílné názory. Je to i odrazem vynikajících slovensko-maďarských vztahů,“ řekl Fico ke složení vládní koalice, ve které jsou poprvé zastoupeny jak nacionalistická SNS, tak strana Most-Híd, jež hájí i práva početné maďarské menšiny. Pravě vztahy mezi Slovenskem a Maďarskem byly ještě za první Ficovy vlády vyhrocené.

Koaliční kabinet bude muset do 30 dnů předložit parlamentu své programové prohlášení a požádat o vyslovení důvěry. Čtyřkoalice má ve 150členné sněmovně potřebnou většinu, byť krátce po volbách přišla o čtyři poslance. Tři zvolení zákonodárci nejmenší parlamentní strany Síť a jeden poslanec za Most-Híd vystoupili z mateřských stran na znamení nesouhlasu s povolební spoluprací se Směrem-SD.

Strany vládní koalice se již minulý týden dohodly na základech programového prohlášení nového kabinetu, v dokumentu se například přihlásily k pokračování proevropské a proatlantické orientace Slovenska a slíbily prosazovat protikorupční program.

Podle průzkumu agentury Focus téměř polovina (47 procent) Slováků označila koalici zmiňovaných čtyř stran za nepřijatelnou, opačný názor vyslovilo 39 procent dotazovaných. Anketu uskutečnila agentura částečně v období, kdy oficiální jednání o vytvoření čtyřkoalice ještě neprobíhala.

Podpis koaliční smlouvy:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi