Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tělo Ficova poradce vytáhli z Dunaje? Na břehu čekala jeho žena, on se topil

Autor: simao - 
31. března 2016
13:15

Na Velikonoční pondělí se na Slovensku odehrála tragédie, která zasáhla i premiéra Fica. Jeho poradce a ekonom Martin Filko (35) zmizel v Dunaji poté, co se s ním převrátila kánoe. Na břehu v tu chvíli čekala jeho žena. Ve čtvrtek přišla zpráva, která nevěstila nic dobrého: Z řeky vytáhli jakési tělo. Bylo skutečně Filkovo? Zdrcený slovenský prezident Kiska vzpomenul, že s ním ještě v sobotu mluvil. Filko byl prý plný sil a odhodlání změnit věci k lepšímu.

Mrtvé tělo našli záchranáři podle portálu tvnoviny.sk v Dunaji nedaleko Šamorína. Mohlo patřit právě Ficovu poradci Filkovi, spekulovala ihned slovenská média.

Smutná zpráva se ale nepotvrdila. Tvnoviny.sk během odpoledne uvedly, že o Filkovo tělo podle všeho nešlo. Pátrání záchranářů i hasičů pokračuje. Jaký je osud pohřešovaného ekonoma a premiérova poradce, tak zatím stále není jasné. S postupem času ale vše naznačuje tomu, že se utopil.

Na Dunaj se Filko vydal ve slunné Velikonoční pondělí na loďku s kamarádem. Pod bratislavským Přístavním mostem se však jejich kánoe převrátila. Mladý ekonom Filko, který je také ředitelem Institutu finanční politiky, zmizel.

Zdrcený prezident Kiska

„S Martinem Filkem jsme teď v sobotu diskutovali, co s naším Slovenskem po volbách, říkal mi o svých plánech. Potykali jsme si a s chutí jsme se zasmáli. Byl plný energie, chuti změnit svět. V pondělí večer jsem se dozvěděl tu strašnou zprávu, co se stalo. Ihned jsem volal jeho přátelům, zda je to pravda,“ napsal na Facebooku slovenský prezident Andrej Kiska. „Stále tomu nemohu uvěřit. Když by byl mezi námi, určitě by chtěl, abychom pokračovali v boji o lepší Slovensko. Martine, děkuji, že jsem měl možnost tě poznat,“ dodal Kiska.

Zatímco Martin Filko zmizel v Dunaji, jeho dlouholetému kamarádovi a spolužákovi z Bratislavské mezinárodní školy liberálních studií Vladimíru Lefíkovi se podařilo dostat na břeh. Na loď přitom usedli bez záchranné vesty. Infarktové chvilky popsal na webu Denníku N Tomáš Forró, další ze svědků incidentu a Filkových někdejších spolužáků.

Na břehu čekala Filkova vyděšená manželka

Do umělohmotného člunu si původně prý doprostřed sedal Tomáš také, mezi Martina Filka a Vladimíra. „Seděl jsem už ve všelijakých člunech, ale tenhle byl opravdu vratký. Při nejmenším náznaku pohybu se boky nakláněly k hladině a nešly vyrovnat. Necítil jsem se ani trochu bezpečně. A tak jsem na Lefovu radu vystoupil. On s Martinem odplul,“ vzpomíná Forró.

„My jsme se s Martinovou ženou na pontonu slunili na jarním sluníčku a bavili se o ničem banálnějším než jaderné fyzice. Až do doby, než jsem slyšel křik: ‚Pomoc!‘“ O chvilku později uslyšeli volání o pomoc znovu, ale z větší dálky. „V tom momentu jsem si vzpomenul na chlapce a jejich vratkou kanoi. Ovládla mě nevýslovná hrůza,“ popsal Denníku N Forró.

Viděl neznámého kolemjdoucího, který se chystal skočit do vody k prázdné a převrácené loďce. „S Martinovou ženou v panice skáčeme do mého auta a řítíme se vysokou rychlostí přístavem a potom dál, prašnou cestou po proudu řeky,“ popsal svědek.

Na místo už mířili záchranáři i hasiči, které přivolali další svědci. Forró a Filkova manželka se rázem ocitli jako ve scéně z televizní kriminálky. Pro ně pořádně hororové. Pro premiérova poradce však bylo již patrně pozdě, zmizel pod vodní hladinou.

zednik ( 31. března 2016 18:02 )

 Čili to mrtvé tělo co vytáhli - nepatří snad tomu náhodnému kolemjdoucímu, co se chystal skočit do řeky těm dvě na pomoc? Jeden blbej nápad sednout bez vesty do vratké kanoe a tři životy v tahu.

dzambulka007 ( 31. března 2016 17:39 )

Při vší úctě, oni vlezou do vratké lodi a hlavně bez vesty a to dokonce v tomto počasí??? Takoví blbci dělají poradce?

smoula05 ( 31. března 2016 17:31 )

 a proč neměl záchranou vestu?????idiot

bhjpl ( 31. března 2016 17:18 )

To je samej mladej mluvčí ve vysoké politice a takhle dopadá.

...... ( 31. března 2016 14:27 )

Toť slova staré zapšklé rašple

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa