Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hrozící Kim Čong-un: Vůdce KLDR nařídil další jaderné testy

Autor: ČTK - 
15. března 2016
07:16

Severní Korea chystá pokusný výbuch jaderné hlavice a test balistické střely schopné tuto hlavici nést. Podle severokorejské agentury KCNA to dnes oznámil vůdce země Kim Čong-un, který v posledních týdnech stupňuje hrozby zvláště vůči Jižní Koreji a Spojeným státům. Jihokorejská prezidentka v reakci na jeho slova varovala Pchjongjang, že se vydává na cestu sebezničení.

"Oznámil, že v blízké době bude uskutečněn pokusný výbuch jaderné hlavice a zkušební odpaly několika druhů balistických střel schopných nést jaderné hlavice, což má zvýšit schopnost provést jaderný útok," prezentovala Kimovo prohlášení oficiální agentura severokorejské komunistické diktatury.

Severokorejský vůdce podle ní svá slova pronesl ve chvíli, kdy dohlížel na simulovaný test opětovného vstupu balistické rakety do atmosféry.

Napětí na Korejském poloostrově je po nedávném jaderném testu následovaném sérií odpalů balistických raket nejvyšší za dlouhou dobu. OSN potrestala Pchjongjang za jadernou zkoušku novými sankcemi. Další zvýšení napětí přinesly jihokorejsko-americké manévry, které začaly minulý týden. KLDR je považuje za nácvik invaze.

Jihokorejské ministerstvo zahraničí dnes podle agentury Reuters uvedlo, že nepozoruje žádné aktivity v místech, kde Sever provádí své nukleární testy, ani u odpalovacího zařízení raket dlouhého doletu. KLDR však podle jihokorejského úřadu stále udržuje stav připravenosti na případnou jadernou zkoušku.

Prezidentka Pak Kun-hje dnes řekla, že "pokud se Severní Korea nezmění, míří k sebezničení".

Podle analytiků citovaných Reuters by nejhorší možností bylo, kdyby hodlal Pchjongjang provést test jaderné hlavice při odpalu rakety. "Prozatím to však vypadá na nukleární test a několik raketových zkoušek v rychlém sledu," řekl Reuters Jeffrey Lewis z kalifornského institutu mezinárodních studií.

Kim minulý týden prohlásil, že jeho země pokročila ve zmenšování jaderných hlavic tak, že mohou být umístěny na balistických raketách. Země zároveň pohrozila jaderným úderem svému jižnímu sousedovi a USA.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

miro 49 ( 15. března 2016 10:00 )

Krysa ani vlk člověka nenapadnou ,pokud nejsou zahnáni do kouta odkud nemají úniku a jediná možnost je sami zaútočit.Do téže situace žene Severní Koreu Americká politika ,která víc než 60 let předvádí a vyhrožuje na Korejských hranicích svou vojenskou silou.To se potom nemůžeme divit.

Zobrazit celou diskusi