Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

České tramvaje brázdí Washington. „Elektrika“ nejezdila v metropoli půl století

Autor: ČTK, kle - 
27. února 2016
10:33

České tramvaje se v sobotu jako první vydají na tratě v ulicích americké metropole. Do Washingtonu se tramvajové linky vrací po více než půlstoletí. Na první, zatím jen čtyři kilometry dlouhou trať vyjedou soupravy dodané českou firmou Inekon Group. Provoz slavnostně zahájí starostka Muriel Bowserová, návrat tramvají má ale i řadu kritiků.

Ve Washingtonu budou jezdit tramvaje typu Inekon 12-Trio, které v ČR jezdí i v Ostravě a v Olomouci. Stejné tramvaje dodala firma i americkým městům Seattle a Portland, chystá se dodávka do Detroitu.

 

Starostka Muriel Bowserová zahájí provoz tramvajové linky v 10:00 místního času (v 16:00 SEČ). Návrat tramvají do Washingtonu má ale i řadu kritiků - ti mimo jiné upozorňují na vysoké náklady, několikaleté zpoždění zahájení provozu i na to, že v současné trase budou tramvaje jen málo vytížené.

Nová trať vede od známého nádraží Union Station na východ k Oklahoma Avenue a tramvaje by cestu dlouhou 3,8 kilometru měly urazit za 20 minut. Kolejiště ale nebude ležet ve vyhrazeném pruhu, a tramvaje tak budou jezdit po silnici společně s auty a autobusy. I na to upozorňují četní kritici, podle nichž se kvůli tomu budou tramvaje ve špičce opožďovat. Deník The Washington Post na jednom z blogů rovněž uvedl, že diskutabilní je i trasa tramvaje, která kopíruje jednu z autobusových linek, nezajíždí však do centra, a proto nejspíš nebude tolik vytížená.

Dlouho odkládaná stavba

Město počítá s tím, že tramvaje by se v následujících letech měly rozšířit i na západ města až do Georgetownu. Celkově by radnice chtěla zprovoznit ve Washingtonu osm tramvajových linek o celkové délce 60 kilometrů. Už stavba první trati se ale potýkala s problémy.

Původně měla být zprovozněna v roce 2009, tehdy také Inekon do USA dodal tři vozy v hodnotě deset milionů dolarů. Trať za 135 milionů dolarů byla ale dokončena teprve v roce 2013, kdy také proběhly první testovací jízdy. Před zahájením ostrého provozu pak uplynuly další dva roky. Naposledy v americkém hlavním městě tramvaje jezdily v roce 1962.

Tramvaje pro Američany:


tgbg ( 28. února 2016 08:09 )

Je vidět, že jsme se z komunistického krachistánu pod útlakem ruského okupanta stali průmyslovou velmocí a nsjednou umíme vyrábět špičkové výrobky pro celý svět.

djaba ( 28. února 2016 00:40 )

Inu šlapací záchod je jinde .

pierot ( 27. února 2016 14:09 )

Moskva na ne nema? Jsou krasne , mame se cim chlubit ve svete.

borivojmilosrdny ( 27. února 2016 13:12 )

Šaliny všech zemí, spojte se. Vydru amerického imperializmu porazí české šaliny!

Zobrazit celou diskusi