Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Záhadná smrt ridiče autobusu u školy: Zabil ho meteorit?

Autor: Veronika Kynclová - 
10. února 2016
10:44

Ind jménem Kamaraj (†44) se procházel kolem školy, když tu najednou padl k zemi a umřel. Příčina smrti? Meteorit! Pokud se to potvrdí, stane se vůbec prvním člověkem v historii, jehož prokazatelně zabilo vesmírné těleso. A pozor, nešlo o žádný balvan, spíš kamínek...

K neštěstí došlo v neděli v severoindickém státě Tamilnádu, kde meteorit dopadl na pozemky technické školy ve Vellore. „Najednou jsme na nebi viděli zvláštní světlo, pak se ozvala ohlušující rána,“ popisují úkaz svědci.

Následná exploze vymlátila skla okolních budov i autobusu a tři lidi zranila. A jako památka na meteorit, jenž vážil pouhých 11 gramů (zhruba váha velké kostky cukru), zůstal v zemi 1,5 metru hluboký kráter!

A také těžce zraněný Ind, který při převozu do nemocnice zemřel... Policie nejdříve tvrdila, že to je fáma, a informace o meteoritu-zabijákovi vyloučila. „Za výbuchem stojí želatinové tyče, které byly v zemi zakopány už během stavby univerzity,“ měli jasno strážníci.

Jenže když speciálně vycvičení psi na místě čmuchali a hledali důkazy, žádné stopy po trhavině nenašli! Vyšetřování se tak vrátilo na začátek a opět se pracuje s verzí, že příčinou smrti řidiče autobusu byl meteorit.

Profesor Dipankar Banerjee z Indického institutu astrofyziky (IAA) je ale k podobným tvrzením skeptický. „Dost by mě překvapilo, kdyby to měl skutečně na svědomí meteorit. Meteorické roje jsou totiž sledovány a o tomhle neexistuje žádná zmínka,“ vysvětlil v rozhovoru pro New Indian Express.

„Přikláním se spíše k tomu, že se jednalo o nějaký kus vesmírného odpadu,“ tvrdí. „Většina meteoritů shoří v atmosféře a k povrchu Země se vůbec nedostanou,“ vysvětlil Banerjee.

„K dopadu meteoritu dochází velmi zřídka a doposud neexistuje o spojitosti tohoto přírodního jevu a smrti člověka žádný záznam. Pokud se to tedy potvrdí, bude to první případ v historii,“ uzavřel vědec.

Podle záznamů listu Washington Post byl naposledy člověk zřejmě zabit meteoritem v Indii před téměř 200 lety. V dalších letech prý podobně zemřela např. kráva (1836, Brazílie), kůň (1860, USA) nebo pes (1911, Egypt).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi