Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi nespustili lavinu, která je zabila. Při sesuvu zemřelo 5 lidí

Autor: ČTK, shp - 
7. února 2016
18:11

Smrt v rakouském Tyrolsku si nepřivolali sami. Lavinu, která zabila v Alpách pět Čechů, nevyvolali účastníci osudné výpravy. Uvedla to stanice ORF ve svém zpravodajském pořadu. Sněhovou smršť přežilo dvanáct Čechů, kteří se do vlasti vrátí pravděpodobně v pondělí.

Stejnou informaci následně přinesla agentura APA, která citovala horskou policii. Policista Manuel Reindl uvedl, že z výslechů přeživších vyplynulo, že lavina se utrhla sama. Jedna sedmičlenná skupina freeriderů uvedla, že po úspěšném výstupu na Geier uslyšela hluk a viděla, jak se asi sto metrů od nich utrhla sněhová masa.

Tato lavina, po které následovaly ještě dvě další, smetla 13 lyžařů, kteří na vrchol stále stoupali, uvedl Reindl. Sedm z nich se nacházelo ve volném prostoru a byli zcela zasypáni. Z této skupiny je všech pět obětí. Další část výpravy se nacházela u skály, čímž jim podle policisty výrazně vzrostly šance na přežití.

Osudná lavina smetla v sobotu celkem 17 Čechů. Jedna členka skupiny promluvila pro Český rozhlas – Radiožurnál. „Byla jsem pod sněhem. Mě ta lavina chytla dokonce dvakrát. Když jsem poprvé to přežila, koukala mi hlava, protože airbagy výborně fungovaly. Ta masa je tak strašně silná, že kdo to neprožil, nepochopí,“ prohlásila dívka.

Pak přišla druhá. Přesto jsem to nějak zvládla, pořád jsem měla hlavu nad povrchem. Takže rukou, kterou jsem si kryla hlavu, jsem si trošku odhrabala obličej, přes hruď, abych mohla dýchat,“ zavzpomínala Češka, kterou podle vlastních slov zachránili přátelé, kteří jí pomohli ze sněhu.

Výpravu organizoval český freerider Robin Kaleta, který se jí však neúčastnil. „Lidé z naší skupiny měli všichni lavinové vybavení, což je sonda, lopatka a pípák (lavinový vyhledávač), měli lavinové batohy. Z hlediska prevence nemohli nic víc dělat,“ řekl ČTK Kaleta.

jene ( 8. února 2016 18:19 )

profesionálním členem horské služby jsem byl od r.1970 profi horský vůdce jsem od roku 1970 jsem stará prdlavka 68r.ale pár slov k neštěstí v tyrolsku.hlavně k vyjádření pana karla kříže který působíjako lyžařský instruktor a horský vůdce v alpách.cituji jeho slova v článku-těžko říc jestli skupina lidí udělala nějakou chybu.to od horského vůdce nemělo zaznít .skuina nerespektovala upzornění hoteriela horskou sl polici či hasiče.v dnešní době si může udělat a koupit kurz horskéhoPrůvodce a pak se vydává za hrského vůdce,bez znalostí oblasti.pak je veme do lavin svahů kde napadne a nafouká fůra sněhu...prostě nerespektují pravidla phybu v horách.horskýPrůvodce za ně nemá zodpovědnost.můžou si za to sami nebo cestovka která platí horskéhoPrůvodce škoda mladejch životů,neštěstí, tragedie... honza J.D.

Zobrazit celou diskusi