Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Boj o střechu nad hlavou v Berlíně: Uprchlíci „vyhazují“ bezdomovce

Autor: mb - 
4. února 2016
19:20

Bezdomovci jedné berlínské ubytovny budou muset asi vyklidit prostory, aby udělali místo uprchlíkům. Důvod je jednoduchý – úřad, který se stará o uprchlíky, platí provozovateli dvojnásobek toho, co jiný německý úřad platí za místní bezdomovce. Za lidi bez domova nyní bojuje radní, který tvrdí, že mnozí provozovatelé ubytovacích prostor vidí v uprchlické krizi vynikající příležitost, jak se obohatit.

Bezdomovci, kteří nalezli přístřeší v jedné z berlínských ubytoven, se bojí, že brzy budou opět na ulici. Důvod? Uprchlíci. Zařízení totiž převzala pod svá křídla jiná firma a ta má v plánu v něm ubytovat imigranty – ne ze soucitu, ale kvůli obohacení. „Jde jim jen o peníze! Spočítali si, kolik mají místností a jak na tom vydělají,“ rozčiluje se pro německá média radní von Dassel, který bojuje za to, aby lidé bez domova nemuseli znova na ulici.

Za uprchlíka platí více

Důvod je jednoduchý – zatímco místní úřady platí provozovateli necelých 23 eur (zhruba 620 Kč) za bezdomovce na noc, organizace LaGeSo, jež se stará o běžence, nabízí rovných 50 eur (1350 Kč). Příjmy společnosti provozující ubytovny by tak logicky jako mávnutím kouzelného proutku vzrostly o více než 100 procent.

„Nemůžeme mít situaci, kdy má každý pro sebe svůj pokoj (současný stav s bezdomovci, pozn. red.). To je pro nás z finančního hlediska neúnosné,“ říká Martin Kleiner, šéf firmy, která dostala správu budovy na starosti. „Přišli jsme s řešením, že velké místnosti rozdělíme na dvě menší a celá dvě patra necháme současným nájemníkům,“ dodává Kleiner a brání se, že si firma neúčtuje za uprchlíky plnou částku, ale jen 40 euro (1 080 Kč).

Takové tvrzení ovšem zpochybňuje radní von Dassel, údajně se jednalo o naprosto nelidské řešení. „Chtěli rozdělit místnost na dvě, ale některé pokoje měly pouze jedno okno!“ říká politik. Podle něj jde firmám jen o to, aby se obohatily na uprchlické krizi. „Dneska je to tak, že když provozujete ubytovací zařízení, stačí nakontaktovat úřady a máte vyděláno,“ osvětluje berlínskou realitu politik, který jedním dechem dodává, že „rýžování“ si úřady uvědomují a chtějí proti němu zakročit. „Šéf LaGeSo mě ujistil, že 50 eur, co nyní nabízejí, brzy sníží na 30 nebo 35 eur za jednoho uprchlíka.“

Případ berlínských bezdomovců není v Německu ojedinělý, už minulý rok média upozornila na případy lidí, kteří byli vystěhováváni ze státních bytů, kde žili desítky let jen proto, aby uvolnili běžencům místo. Do Německa v roce 2015 dorazil přes milion utečenců, do Berlína pak zamířilo zhruba 80 tisíc imigrantů.