Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Z univerzity v Pákistánu vynášejí mrtvé, Tálibán útočil kvůli pomstě

Autor: ČTK, kle - 
20. ledna 2016
07:25

Nejméně 21 mrtvých a desítky zraněných si vyžádal středeční útok ozbrojenců na univerzitu v severozápadním Pákistánu. Přihlásilo se k němu hnutí Tálibán. Z dostupných informací není jasné, kolik z obětí je útočníků a kolik civilistů. Zprávy se shodují v tom, že mezi mrtvými je profesor chemie.

Nejméně 21 lidí zemřelo a zhruba pět desítek osob bylo zraněno, informovala agentura Reuters. K útoku, jehož terčem se stala Univerzita Bacha Chána v okrsku Čarsada v provincii Chajbar Pachtunchvá na severozápadě země, se přihlásilo hnutí Tálibán.

Útok začal v ranních hodinách, když se z univerzitního kampusu ozvala střelba a dva výbuchy. O něco později do vysokoškolského areálu vnikli policisté, kteří podle neoficiálních zdrojů zabili dva útočníky.

Podívejte se, jak ozbrojenci zasáhli proti střelcům:

Video Ozbrojenci pospíchají do kampusu, kde útočí Taliban. - Reuters
Video se připravuje ...

Tisíce lidí na místě, žádní Češi

Útok se odehrál v době, kdy bylo v prostorách univerzity asi 3000 studentů a 600 hostů, kteří přišli na recitál poezie. Podle České televize české velvyslanectví v Islámábádu nemá informace, že by se v oblasti nacházeli čeští občané.

Bezpečnostní představitel citovaný agenturou Reuters vyslovil obavy, že mrtvých by mohlo být až 40. Konečná bilance vyjde najevo, až vojáci prohledají všechny třídy a pokoje studentské koleje. Mluvčí záchranářů prohlásil, že mezi nalezenými oběťmi jsou žáci školy, členové ostrahy, policisté a nejméně jeden učitel. Kolik je mezi mrtvými útočníků, není zatím jasné.

Pákistán sčítá mrtvé:

Video Bezpečnostní představitel citovaný agenturou Reuters vyslovil obavy, že mrtvých by mohlo být až 40. - Reuters
Video se připravuje ...

Byli jsme to my, oznámil velitel Tálibánu po telefonu zpravodajské agentuře

„Naši sebevražední atentátníci dnes provedli útok proti univerzitě Báči Chána,“ sdělil agentuře AFP telefonicky z neznámé lokality velitel Tálibánu Umar Mansúr. Útok byl podle něj spáchán v odvetě za rozsáhlou protiteroristickou ofenzivu, kterou v současné době pákistánská armáda vede na kmenových územích na severozápadě Pákistánu u hranice s Afghánistánem. Mansúr současně pohrozil, že Taliban zorganizuje nové atentáty.

Pákistán má stále ještě v živé paměti masakr ve škole v Péšávaru v prosinci 2014. Při útoku na vojenskou základní školu tehdy zabilo sedm útočníků více než 150 osob, většinou dětí.