Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rusové posilují jadernou moc. Na hranicích vytvoří tři nové divize

Autor: ČTK, mb - 
12. ledna 2016
14:50

Rusko letos zařadí do aktivní služby pět nových pluků strategických raketových jaderných sil a na západě země vytvoří tři nové armádní divize. V úterý to prohlásil ruský ministr obrany Sergej Šojgu (60). O posílení strategických jaderných sil hovořila Moskva opakovaně, naposledy tuto otázku zmínil loni v prosinci ruský prezident Vladimir Putin (63).

„Hlavní úsilí by se mělo soustředit na posílení potenciálu našich strategických jaderných sil a uskutečnění vesmírných obranných programů,“ řekl Šojgu. „Do aktivní služby v roce 2016 vstoupí pět raketových pluků, vybaveny budou moderními raketovými komplexy,“ dodal.

Šojgu důvody chystaného posílení ruských vojenských sil v západním vojenském okruhu nesdělil, uvedl jen, že je to jeden z nejdůležitějších úkolů jeho ministerstva pro letošní rok. Zároveň také řekl, že každý vojenský okruh musí v letošním roce počítat s namátkovými kontrolami.

Ruské ozbrojené síly nyní procházejí rozsáhlým programem přezbrojení. Na pořízení desítek nových plavidel, stovek letadel a raket a tisícovek tanků a dalších zbraní se má do roku 2020 vynaložit 22 bilionů rublů (přes sedm bilionů korun), i když ruská ekonomika zažívá potíže kvůli poklesu cen ropy na světovém trhu a západním sankcím.

Loni ruská armáda dostala 35 nových mezikontinentálních balistických raket, 243 letounů, 90 systémů protivzdušné obrany a 1172 tanků a dalších ozbrojených vozidel. Námořnictvo má dvě nové jaderné ponorky vybavené mezikontinentálními balistickými raketami, dvě univerzální ponorky a osm válečných lodí.

Vztahy Ruska se Západem prudce ochladly na úroveň studené války po událostech na Ukrajině. Moskva násilné demonstrace na tzv. Majdanu hodnotí jako státní převrat. Západ a Kyjev pro změnu neuznávají referendum na Krymu, ve kterém se obyvatelé rozhodli pro znovusjednocení s Ruskem.

Ukrajinu navíc sužuje krvavá občanská válka, která si podle nejstřízlivějších odhadů vyžádala již skoro 10 tisíc mrtvých. Moskva pak opakovaně poukazuje na přibližování NATO k ruským hranicím.

anka ( 12. ledna 2016 18:22 )

On nekdo Rusko ohrozuje??? Jasne, cely svet by mel zbrojit vic a vic - co na to, ze spousta lidi tam preziva na hranici bidy - hlavne vice zbrojit,aby nas nekdo v budoucnu nemohl ohrozit.

fotrpjotr ( 12. ledna 2016 16:51 )

To by měli umístit na Kubu,aby amici dobře spali.

ginna15 ( 12. ledna 2016 16:26 )

Putine

hr0p ( 12. ledna 2016 16:22 )

budou existovat, rusove jsou extra hrdy narod, obycejny plebs je zvykly a pripraven snaset utrapy - hladovet a jist kamenni - pro dobro svych deti - a myt z toho jeste soucasne dobry pocit, ze tak to ma byt, ze nakonec zvitezi tak jako jejich praprpapra za Napoleona, jako dedove se Stalinem atd.. Cina neni problem, to budou kamaradi, feel free

tuba24 ( 12. ledna 2016 16:17 )

to uz rusko nebude existovat Potaca sa od jedneho bankrotu k druhemu a ten dalsi bude konecna stanica. Ked sa to zacne rucat ako v 93tom, Cina a ostatni susedia si Rusko rozoberu. Ostane par novotvarov nie vacsich ako Ukrajina, ktore budu ovladat oligarchovia.

Zobrazit celou diskusi