Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

USA hrozí Kimovi z nebes: Po jaderném testu mu nad hlavou zahřměl bombardér

„Dnešní let demonstruje sílu a schopnosti aliance,“ prohlásil americký generál Curtis Scaparrotti.
„Dnešní let demonstruje sílu a schopnosti aliance,“ prohlásil americký generál Curtis Scaparrotti.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: bru/ČTK - 
10. ledna 2016
09:30

Americký bombardér B-52 dnes přeletěl nízko nad územím spojenecké Jižní Koreje. Šlo o demonstraci síly USA po středečním severokorejském jaderném testu, napsala agentura Reuters.

Bombardér, který vzlétl z americké základny na tichomořském ostrově Guam, byl doprovázen jedním americkým a jedním jihokorejským bojovým letounem, uvedla americká armáda. Po přeletu nad Korejským poloostrovem se vrátil na svou základnu.

Dnešní let demonstruje sílu a schopnosti aliance,“ prohlásil generál Curtis Scaparrotti, který stojí v čele amerických jednotek rozmístěných v Jižní Koreji. Podle agentury AP letoun dokonce v Jižní Koreji krátce přistál.

KLDR ve středu oznámila, že provedla úspěšnou zkoušku miniaturizované vodíkové bomby. Odborníci se shodují, že Pchjongjang skutečně provedl čtvrtý jaderný test, pochybují ale, že šlo o vodíkovou pumu.

Video Američané poslali do KLDR bombardér - Reuters
Video se připravuje ...

Severokorejský diktátor Kim Čong-un dnes navštívil sídlo armádního nejvyššího velení, aby oslavil údajný úspěšný test vodíkové bomby. Poprvé se také veřejně ke zkoušce vyjádřil. Označil ji za „sebeobranný krok“ určený k obraně regionu „před nebezpečím jaderné války způsobené imperialisty pod vedením Spojených států“.

Lze předpokládat, že dnešní přelet amerického bombardéru B-52, schopného nést jaderné zbraně, Severní Koreu rozhořčí. Washington vyslal svá nejmocnější letadla do Jižní Koreje také po severokorejském testu z roku 2013. KLDR tehdy Spojeným státům pohrozila jaderným úderem.

sairait ( 10. ledna 2016 11:32 )

I z toho bych si prt dělala velebnosti řekla by stará Kelišová.

Zobrazit celou diskusi