Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

CIA před 15 lety předpovídala budoucnost: Kde pohořela a co se naplnilo?

Autor: mb - 
24. prosince 2015
07:39

Americká tajná služba CIA před 15 lety vydala report, ve kterém předpovídala hlavní změny, jež zasáhnou svět. Dnes můžeme říci, že se analytici výzvědné služby někdy trefili, jindy zčásti a někdy vůbec ne. Co se týče Ruska, zde v prognóze naprosto pohořeli. Místo slabého a v problémech se topícího Ruska Moskva obzvláště v posledních měsících dominuje mezinárodní politické scéně.

„Rusko zůstane nejvýznamnějším hráčem ze zemí bývalého SSSR, ale jeho vliv na další země v regionu a sousedy se bude zmenšovat. Moskva nedokáže najít způsob, jak prosadit svou vůli,“ píše se ve zprávě CIA, která má 70 stran.

„Demografické změny, chronické ekonomické problémy a vnitrostátní politická pnutí omezí schopnost Ruska prosadit jeho zájmy za hranicemi bývalého Sovětského svazu,“ dodávají ještě analytici.

Vedle jak ta jedle

Jenže agenti jedné z nejlepších výzvědných služeb světa se v případě Ruska šeredně zmýlili. Rusko získalo Krym, který patřil Ukrajině, a aktivně podporuje separatisty na jihovýchodě Ukrajiny. Rusko navíc posiluje svůj vliv v ostatních zemích bývalého Sovětského svazu.

Rusko a Arménie ve středu v Moskvě uzavřely dohodu o vytvoření sjednoceného systému protivzdušné obrany v kavkazském regionu. Protivzdušnou obranu sdílí Rusko i s Běloruskem a v roce 2013 stejnou dohodu Rusko podepsalo s Kazachstánem. V posledních měsících navíc Moskva intervenovala v Sýrii, což zaskočilo mnohé západní pozorovatele.

I když se CIA v případě Ruska spletla, v něčem přece jen měla pravdu. Tak např. správně předpověděli vzestup moderních technologií spojených s internetem a demografické problémy v Evropě.

„Zmenšující se počet pracovníků zatíží sociální, zdravotní a penzijní systém. Vlády se budou snažit vyřešit tento problém zvyšováním důchodového věku, podporou práce žen a migrantů. Imigrace ale způsobí politické a sociální problémy. Některé politické strany využijí těchto nálad pro získání popularity,“ psala CIA před 15 lety.

lipno ( 24. prosince 2015 09:12 )

Kdy už Plesk pochopí, že Ukrajina byla ruská než jin prochlastal Chruščov. Anektovala ji Kateřina Veliká, ne Putin, ten si vzal Krym zpět, protože Ukrajina neplnila to, za čož dostala předem zaplacenu

Zobrazit celou diskusi