Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ISIS má stroj na výrobu syrských pasů, tvrdí americké tajné služby

Autor: mb - 
11. prosince 2015
10:35

Teroristé z Islámského státu (ISIS) mají stroj na výrobu pasů, do Evropy i USA tak mohou posílat své bojovníky s „legálními“ dokumenty. Syrský pas vydaný vládou v Damašku od pasu neoprávněně vydaného teroristy prakticky nejde rozeznat, tvrdí zpráva amerických tajných služeb.

Zprávu přinesla americká média, která údajně získala zprávu amerických tajných služeb, ve které se píše: „Je to více než 17 měsíců, co Islámský stát dobyl Rakku a Deir ez-Zour. Existuje možnost, že do USA přicestovali lidé, kterým byl ‚vydán‘ pas na tomto území.“

Podle americké zprávy islamisté při dobytí území získali stroj na tištění pasů i samotné prázdné pasy. Kolik potencionálních teroristů tak mezitím mohlo přijít do Evropy, je prakticky nemožné zjistit. Falešné syrské pasy se ale našly u teroristů, kteří spáchali nedávné teroristické útoky v Paříži.

Dokument za pět tisíc

To, že si lze opatřit falešný syrský průkaz totožnosti, dokázali před pár měsíci západní novináři, když za dokument zaplatili 600 dolarů (zhruba 15 tisíc Kč). Hotový dokument získali za tři hodiny. Jenže opravdová cena je podle zprávy tajné služby daleko menší.

„Falešné syrské pasy se v Sýrii dají pořídit od 200 do 400 dolarů (5 až 10 tisíc Kč). Pas může být opatřen razítky, která mají vzbudit zdání používání,“ píše se ve zprávě.

Tajné služby varují, že je třeba toto bezpečnostní riziko eliminovat, ale vůbec netuší, kde se stroj na výrobu pasů nachází. Zařízení je totiž možné přemisťovat.

„Jestliže nedostaneme pod kontrolu výrobu pasů Islámským státem, akce islamistů budou častější a to i mimo oblast jimi kontrolovaných území,“ varují analytici zpravodajské služby.

pekaaaros ( 19. března 2016 20:23 )

"tati a proč jste je sem pouštěli, když jste věděli, co jsou zač?" "My jsme museli." To bude hrozný vysvětlování těm našim dětem a vnoučkům jednou.

Zobrazit celou diskusi